In de huidige economie en met de hoge gas- en energietarieven, zijn mensen op zoek naar manieren om hun woning beter te isoleren. Een goede zaak als je het mij vraagt. Het levert niet alleen op korte termijn besparingen op, maar ook op de lange termijn. Daarnaast is het ook goed voor je energielabel van je woning. Bij het nieuws werd verteld dat op het moment woningen met een slechter energielabel, langer te koop stonden en ook voor een lagere prijs verkocht werden. Genoeg redenen dus om te investeren in je woning. In dit artikel licht ik een product uit, wat je zeker kan helpen tegen de kou.

Voorzetramen

Ben jij één van die mensen die een aantal jaar geleden (of langer) trotse eigenaar werd van bijvoorbeeld een jaren 30 woning? Super tof! Wellicht had je er al rekening mee gehouden of kwam het toch als een verrassing, maar erg energiezuinig zijn die woningen nou eenmaal niet. Het verwarmen van een oud huis kan vrij lastig zijn en de bijbehorende kosten erg hoog. Natuurlijk wil je investeren in je woning, maar je wilt wel het mooie karakter behouden. Die mooie glas-in-lood raampjes vervangen door triple geïsoleerd glas is natuurlijk geen optie. Gelukkig zijn daar voorzetramen. Een voorzetraam is eigenlijk een extra raam wat je eenvoudig op een bestaand raam plaatst. Naast extra isolatie zorgt het dus ook voor meer geluidswering en extra bescherming voor je eigen raam. Je kunt ze eenvoudig op maat bestellen en daarna gemakkelijk zelf monteren. Het is een goed betaalbare manier om je ramen te isoleren. Je betaalt ongeveer tussen de €40 en €70 per vierkante meter. Even afhankelijk van je exacte maten natuurlijk. Je kunt kiezen voor een glazen voorzetraam, een plexiglas voorzetraam of polycarbonaat. Ook zijn er verschillende diktes verkrijgbaar. Welke dikte voor jou het meest geschikt is, ligt aan de afmeting van je raam.

Wist je dat? Zo’n 15% van de warmte in huis verdwijnt via deuren of ramen.

oude ramen isoleren

Hoe effectief zijn ze?

Om te bepalen of voorzetramen een goede investering zijn, heb ik onderstaande tabel voor je. Isolatiewaarde wordt namelijk ook uitgedrukt in een U-waarde. Hoe lager de waarde des te beter het isoleert. Hieronder zie je een overzicht

Enkelglas (4 mm)→ U-waarde 5,7 W/(m^2*K)
Dubbel glas (standaard)→ U-waarde 2,8 W/(m^2*K)
Combinatie enkelglas (4 mm) met voorzetraam (4 mm plexiglas)→ U-waarde 2,7 W/(m^2*K)
Combinatie enkelglas (4 mm) met voorzetraam (4 mm polycarbonaat)→ U-waarde 2,8 W/(m^2*K)
Bron: Kunststofplatenshop.nl

Je ziet dus dat je met een voorzetraam van plexiglas in één keer nog een betere isolatie hebt, dan wanneer je ze zou laten vervangen door dubbel glas.

Zelf voorzetramen maken

Waar je – op dit moment – ruim een aantal maanden op een wachtlijst staat voor het laten installeren van zonnepanelen, kun je jouw voorzetramen eenvoudig zelf monteren. Een voorzetraam zelf maken is helemaal niet zo lastig, zolang je de juiste stappen volgt. Lees je daarom even goed in en je moet natuurlijk wel even goed alles opmeten als je jouw kant-en-klare voorzetramen gaat bestellen.