Tijdens onze huizenjacht vorig jaar zagen we flink wat pareltjes voorbij komen. Van klussen zijn Jim en ik ook niet vies dus daar schrokken we niet van af. Gelukkig hebben Jim en ik wel kijk op wat vervangen dient te worden en wat niet. Zo zagen we bij het huis dat we uiteindelijk kochten, dat het dak van het bijgebouw wel vervangen moest worden. Op zich lijkt dat nog niet zo erg, maar wanneer je bedenkt dat het oppervlakte daarvan 120 m2 is, dan ga je je er wel eerst goed op verdiepen. Want wat kost het vervangen van een plat dak? Welke opties heb je? En zijn er nog andere zaken waarmee je rekening moet houden? Ik beantwoord in dit artikel deze vragen.

Plat dak vervangen

Laat ik eerst beginnen met het geven van een antwoord op de vraag: Wanneer moet je een plat dak vervangen? Een plat dak dient ongeveer 1x in de 20 jaar te worden vervangen. Nou woon jij er wellicht nog geen 20 jaar, maar wellicht heeft je voorganger het dak ook niet laten vervangen. Mocht je twijfelen, dan kun je altijd een expert laten kijken. Groenhart Dakwerken is bijvoorbeeld zo’n partij die een dakinspectie kan uitvoeren. Goed om te weten: deze dakinspectie is gratis!

Wat voor dakbedekking kies je?

Waarschijnlijk ligt er nu Bitumen op je platte dak. Bitumen is ook wel bekend als dakleer. Het is een veelvoorkomende dakbedekking. Wil je jouw Bitumen dak vervangen dan kun je er voor kiezen deze te vervangen door wederom dakleer of je kies voor een alternatief zoals PVC, EPDM of een sedem dak. Die laatste kan ook gecombineerd worden met Bitumen, maar hierover later meer.

Ook kun je het dak wellicht nog laten repareren. Bitumen wordt vloeibaar wanneer het verhit wordt en zo kunnen mogelijke lekkage punten worden opgevuld.

Bitumen, PVC of EPDM?

Bitumen is de goedkoopste oplossing als dakbedekking. Het is goed waterdicht, kan goed tegen temperatuursverschillen, maar dient wel jaarlijks gecontroleerd te worden op slijtage en mos zodat de levensduur wordt gegarandeerd. Ditzelfde geldt voor een PVC dakbedekking. EPDM dakbedekking wordt op maat gemaakt (of in ons geval uit 2 grote lappen gemaakt). Hierdoor heb je nauwlijks tot geen naden. Je snapt wel dat de kans op lekkage daarom nog kleiner is. Daarnaast kan op EPDM geen mos leven. Daar hoef je dus ook niet jaarlijks op te controleren. De investering is wel iets groter.

Hoeveel kost het vervangen van je platte dak?

Natuurlijk ben je ook nieuwsgierig naar de kosten voor het vervangen van je platte dak. Dit is natuurlijk afhankelijk van de specialist die je in huurt om het te laten plaatsen, het materiaal dat je uiteindelijk kiest en natuurlijk de grootte van het oppervlakte. Om je toch een klein idee te geven: 50 euro per m2 ben je waarschijnlijk sowieso wel uit voor het vervangen van je platte dak.

plat dak vervangen

Extra opties

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een “groen dak”. Dat is natuurlijk helemaal trendy op het moment en enorm goed voor het milieu. Daarnaast is het aanleggen van een groen sedem dak ook goed voor je Bitumen dakbedekking. Deze beschermd het Bitumen namelijk tegen UV straling en andere weersomstandigheden. Zo gaat je dakbedekking langer mee. Echt een duurzame keuze dus!

Wij kozen uiteindelijk voor een EPDM dakbedekking, maar hebben bijvoorbeeld wel Bitumen op onze aanbouw. Wanneer we deze moeten vervangen zullen we waarschijnlijk voor een sedem dak kiezen. Wat heeft jullie voorkeur?