Als je mij een paar jaar geleden had gevraagd of ik een echte houten vloer zou willen, had ik waarschijnlijk met een dikke nee geantwoord. Veel te veel onderhoud zou ik gedacht hebben. Toen we vorig jaar gingen verhuizen, kregen we er echter wel een bij. Inmiddels ben ik mega enthousiast over houten vloeren. Ik vond het daarom hoogtijd om eens een blog te wijden aan de houten vloer. Want waar moet je nou op letten bij het aanschaffen van een houten vloer, welke verschillende legpatronen zijn er en kunnen houten vloeren eigenlijk wel in combinatie met vloerverwarming?!

Verschillende legpatronen

Laat ik beginnen om de verschillende legpatronen eens toe te lichten. Er zijn namelijk wel wat opties en deze hebben enorm veel effect op de uiteindelijke uitstraling van je houten vloer. Zie hieronder de verschillende soorten;

  • Hongaarse punt

Eén van mijn persoonlijke favoriete legpatronen is een Hongaarse punt vloer. Wanneer je een visgraat patroon erg mooi vind, maar bang bent dat het te druk wordt, kun je het beste kiezen voor deze legmethode. Een Hongaarse punt is namelijk iets rustiger. De vloerdelen zijn gelegd onder een hoek van 60° en sluiten aan de bovenzijde aan. Hierdoor krijg je lange banen. De vloer lijkt ook wel op de welbekende sergeantstreep.

  • Visgraat

De visgraat vloer is wat bekender dan de Hongaarse punt. Vroeger was de visgraat legmethode al populair, maar tegenwoordig mag hij ook zeker weer gezien worden. Houd er rekening mee dat een visgraat vloer iets drukker is dan andere legpatronen. Wil je toch iets meer rust? Kies dan voor een houtsoort die niet zo veel opvallende kleurafwerkingen heeft.

  • Plankenpatroon

Tot slot heb je natuurlijk het klassieke plankenpatroon. Het is een moderne en toch tijdloze vloer. Je kunt een andere look en feel creëren door te kiezen voor een bredere of juist smallere plank. Een houten vloer is op zich zelf al vaak een echte eyecatcher. Zeker wanneer je kiest voor een vloer met drukkere houttekening. De eenvoud van een plankenpatroon past er daarom perfect bij.

Een houten vloer leggen is vakwerk

Echte houten vloeren komen het beste tot hun recht als je ze door een specialist laat leggen. Zeker als je voor een Hongaarse punt of visgraat vloer kiest. Het leggen van dergelijke vloeren vereist de juiste tools en vakkennis. Bespaar dus niet op de parketteur als je een houten vloer in huis haalt.

Vloerverwarming

Eén van de meest gestelde vragen over een houten vloer is of deze wel te combineren is met vloerverwarming. In steeds meer huizen wordt namelijk vloerverwarming toegepast. Je wilt natuurlijk niet dat door de temperatuursverschillen het hout gaat werken en het daardoor niet meer strak gelegd is. Het eenvoudige en snelle antwoord is: een houten vloer kan zeker gecombineerd worden met vloerverwarming. Het langere antwoord is dat je dan wel goed moet kijken naar wat voor kwaliteit houten vloer je in huis haalt. Kies je voor een hoge kwaliteit dan wordt het hout speciaal gedroogd voordat het wordt toegepast op vloerverwarming. Hierdoor is hij beter bestand tegen temperatuurschommelingen. Het werken van je houten vloer is daardoor minimaal. Eikenhout is de beste keuze voor een houten vloer en vloerverwarming. Kijk ook welke garantie wordt geboden!

Ook benieuwd naar welk vloerkleed in combinatie met vloerverwarming geschikt is? Lees dan die blog ook eens!