Je zit op een doordeweekse avond op je mobiel te scrollen tussen de mooiste zwarte vloerkleden. Dan bedenk je je plots dat je ook vloerverwarming in huis hebt. Een vloerkleed met vloerverwarming… is dit eigenlijk wel zo’n goede combinatie? Ik zocht het voor je uit en geef je enkele handige tips.

Vloerkleed met vloerverwarming

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Een vloerkleed met vloerverwarming is een prima combinatie! Laat je dus vooral niet weerhouden dat mooie vloerkleed te kopen als je vloerverwarming hebt. Ikzelf heb ook vloerverwarming in huis (sterker nog dat is de enige verwarming die wij in huis hebben) en ik heb met regelmaat een vloerkleed liggen in de woonkamer. Wel moet je met een aantal zaken rekening houden. Die zal ik hieronder even met je doornemen:

vloerkleed met vloerverwarming

Verloren warmte

Gaat er dan niet heel veel warmte verloren door zo’n vloerkleed? Ja, dat wel. Nouja, een klein beetje dan. Doordat de meeste vloerkleden een isolerende werking hebben wordt de warmte van de vloerverwarming geblokkeerd. Bij warmtedoorlatende vloerkleden is dat niet het geval. Je zou dus kunnen kijken bij de aankoop van een vloerkleed of deze warmtedoorlatend is (en daarmee extra geschikt voor vloerverwarming). Echter moet je jezelf ook afvragen hoeveel warmte er verloren gaat. Er is immers nog genoeg ander oppervlakte naast het vloerkleed waar de warmte ook kan worden verspreid naar de lucht.  Zo’n vloerkleed is ook warm en zacht voor de voetjes die dat oppervlakte is al warm genoeg!

Beschadiging van het kleed

Natuurlijk kan de warmte van de vloer ook effect hebben op je vloerkleed. Wil je jouw vloerkleed nou beschermen gebruik dan een antislip vloerkleed onder je normale vloerkleed. Hierdoor is je kleed beschermd en heb jij ook meteen extra veiligheid in huis doordat het vloerkleed niet kan verschuiven. Twee vliegen in één klap!

Welk materiaal is het meest geschikt?

Ook is er verschil in het materiaal van vloerkleden. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat wol sneller kan uitdrogen door de warmte van de vloerverwarming. Hierdoor kan het sneller gaan pluizen. Zoals ik hierboven ook al aangaf kun je dit probleem ook ondervangen door een antislip kleed te gebruiken. Zorg ook gewoon voor een goede luchtvochtigheid in huis. Dit kun je bijvoorbeeld al regelen met een geurwolkje en een urban jungle in huis