Je bent op slag verliefd geworden op die mooie woning op Funda. Je plant snel een bezichtiging in. Na deze bezichtiging weet je het gewoon: jij wilt dit huis kopen! De woningmarkt is moordend op het moment, dus je weet ook dat je snel moet zijn. Je brengt snel een bod uit, zo’n 10% boven de vraagprijs (want dat is tegenwoordig heel normaal). Een paar dagen later wordt je gebeld: jij hebt een huis gekocht! Bij de sleuteloverdracht valt het je ineens op: waren die kozijnen ook al zo rot toen ik het huis bezichtigde? Is het normaal dat die trap zo enorm kraakt? Nee hé, een lekkage in de schuur. Had je nou maar een bouwtechnische keuring laten uitvoeren!
Bouwtechnische keuring
Een bouwtechnische keuring geeft je meer inzicht in de bouwkundige staat en eventuele verborgen gebreken van de woning. Dat is niet alleen handig om te weten welke klussen je te wachten staat, je kunt dit ook gebruiken in de onderhandelingen. Een bouwkundige keuring is in dit geval erg verstandig om te laten uitvoeren. De laatste jaren zijn vooral oude karakteristieke huizen in trek op de woningmarkt. Deze huizen bieden alleen juist ook meer risico op gebreken. Wanneer een huis een houten verdiepingsvloer heeft, kun je vaak niet met het blote oog zien dat deze wellicht moet worden vervangen.
Wat wordt er gekeurd?
Afhankelijk natuurlijk van de voorwaarden van de bouwtechnische keuring, worden er een hoop zaken gecontroleerd. Bijvoorbeeld:
- Constructie van het huis (maar ook bijvoorbeeld kozijnen, dakramen en dakkapel) Trappen, hekwerken en balustrades
- Vloeren, wanden en plafonds in de woning
- Water, gas en elektra installaties
- De brandveiligheid van het huis
- Ventilatie
- Kruipruimte (fundering)
- Daken, dakbedekking, dakpannen, schoorstenen
- Schilderwerk, beglazing, kozijnen
- Badkamer, keuken en toilet
- Goten, overstekken en hemelwaterafvoeren
- Staat van de gevels (metselwerk, gevelbekleding)
- Eventuele aanbouw
- Bijgebouwen (garage en tuin bijvoorbeeld)
Je ontvangt in het bouwkundig rapport een opsomming van alle gekeurde zaken en ziet daarbij ook direct een kostenraming. Deze is vaak opgesplitst in directe kosten, lange termijn kosten en verbeterkosten.
Wat zijn de kosten van een keuring?
Er zijn een hoop mensen die geen bouwtechnische keuring laten doen, omdat het geld kost. Echter zijn deze kosten enorm laag. Voor woningen tot 1000 m3 inhoud voert een partij als Homekeur al een uitgebreide bouwtechnische keuring uit voor 369 euro. Dat is natuurlijk een peulenschil op al die andere kosten die er komen kijken bij het kopen van een huis.