Iedereen praat tegenwoordig over duurzaam en duurzaam wonen, maar wat is dat nou eigenlijk? Aan de ene kant gaat het om investeringen in je woning die zowel voor jou als voor het milieu rendement opleveren. Aan de andere kant gaat het ook om bewustwording en gedrag. Het is eigenlijk gewoon een investering in de toekomst. Een breed begrip dus waar je vele acties aan vast kunt hangen. Tijd om aan de slag te gaan!
Hoe kan ik duurzamer wonen?
Duurzaam wonen begint eigenlijk al bij de bouw van je woning. Welke materialen worden er gebruikt? Waar komen deze materialen vandaan en zijn ze “verantwoord” geproduceerd? Gaan ze lange tijd mee? Ga zo maar door. Natuurlijk gaat maar een klein deel van de Nederlanders hun eigen woning bouwen, dus bij velen begint het duurzaam wonen een grote stap verder.
Bedenk in ieder geval bij alles wat je aanschaft:
- Waar komt dit vandaan?
- Hoe is dit geproduceerd?
- Was dit een verantwoorde manier?
- Hoe lang denk ik hier mee te kunnen doen?
- Heb ik het eigenlijk wel nodig?
Duurzame energie
Een groot effect op de duurzaamheid van je woning is je energieverbruik. Ik schrijf regelmatig in mijn blogs over het besparen op je energieverbruik. Zelf hebben wij een rekening van 70 euro per maand. Dat is best laag voor een 2-onder-1 kap woning uit 1956 met 4 inwoners. Ga eens aan de slag met tips. De verwarming een graadje kouder? Het went vanzelf! Maar een duurzame woning begint eigenlijk al voordat je energie gaat besparen. Je kunt namelijk ook kiezen voor een groene energieleveracier.
Groene energieleverancier
Wellicht is de term groene energieleverancier nog een ver-van-mijn-bed show. Ik ga daarom deze term even verder toelichten. Een groene energieleverancier is een leverancier zelf duurzaam bezig is en jou helpt bij het duurzamer zijn. Ga voor een energieleverancier die 100% groene stroom levert. Ook belangrijk: de groene stroom moet van Nederlandse bodem zijn (we denken immers duurzaam toch?).
Greenchoice is een voorbeeld van zo’n groene energieleverancier. Ze compenseren jouw energieverbruik via bosaanplant en -bescherming. Ook spaar je als klant iedere maand voor korting op duurzame producten, uitjes en energiebesparende artikelen. Met een handige app zie je ook meteen je verbruik. Zelf maak ik er dus echt een competitie van met mezelf om het verbruik alsmaar lager te krijgen!
Enkele andere duurzame tips:
- Scheid afval
- Kies voor groen in en om je huis (tegel eruit, groen erin)
- Kies voor Fairtrade
- Isoleer je woning
En, ga jij ook eens kijken hoe je duurzamer kunt leven? Duurzaam wonen is dus niet een hype, maar een goede investering!