Zelf heb ik inmiddels ruim 9 jaar ervaring met PVC vloeren. Inmiddels kan ik dus wel redelijk een eerlijke mening delen over dit type vloer. Ik deel daarom in deze blog de voor- en nadelen en de reden waarom we opnieuw hebben gekozen voor een PVC vloer in ons nieuwe huis.

PVC vloer

Ik ga meteen met de deur in huis vallen. Een PVC vloer is echt een dikke aanrader (zo, die spoiler is alvast verklapt). We hadden eerst alleen een PVC vloer op de benedenverdieping van ons oude huis, maar na een paar jaar besloten we de vloerbedekking er boven ook uit te halen om daar vervolgens ook een PVC vloer neer te leggen. Toen we gingen verhuizen was de keuze ook snel gemaakt: ook daar kwam een PVC vloer. Het is gemakkelijk in onderhoud, heeft een goede kwaliteit en past gewoon helemaal bij ons. In het bijgebouw ligt nu een tegelvloer, maar ik verwacht dat we daar binnenkort ook nog een PVC vloer gaan leggen. Waarom ik zo enthousiast ben? Lees dan de voor- en nadelen van een PVC vloer hieronder door:

nadelen van een PVC vloer

De voordelen van een PVC vloer

Laat ik positief beginnen met de voordelen van een PVC vloer. Ik had er best een aantal dus hierbij de meest doorslaggevende om voor een PVC vloer te kiezen;

  • PVC vloeren zijn beschikbaar in vele designs
    Niet onbelangrijk: PVC vloeren zijn beschikbaar in vele designs. Sterker nog… je kunt ook kiezen voor PVC tegels. Ga je voor een mooie betonlook, kies je voor een stoere zwarte vloer of ga je voor een warme houtkleur?
  • Verschillende legpatronen
    In ons vorige huis hadden we een normaal legpatroon, maar in het nieuwe huis wist ik meteen dat ik wilde gaan voor een visgraatpatroon. Dit is ook mogelijk met een PVC vloer! Je kunt ook voor een hongaarse punt gaan. De mogelijkheden zijn enorm groot!
  • Uitermate geschikt voor vloerverwarming
    Doordat PVC vloeren erg dun zijn vergeleken met ander typen vloeren, kan de warmte van een vloerverwarming er relatief gemakkelijk doorheen komen. Er gaat daardoor minder warmte verloren en je zult merken dat je sneller de vloerverwarming voelt aan je voetjes. Benieuwd trouwens of een vloerkleed geschikt is voor vloerverwarming? Lees dan ook eens mijn andere artikel.
  • Kwalitatief erg sterk
    Toen wij onze eerste PVC vloer kochten vertelde de verkoper dat het zo sterk was, dat je er zelfs met een mes in kon snijden. Met die vloer kon je ook echt alles. Bij onze vloer in het nieuwe huis is dat wel iets minder, maar nog steeds krijg je nauwelijks beschadigingen. Helemaal bulletproof dus. Het is niet voor niks dat veel winkels ook kiezen voor een PVC vloer!

De nadelen van een PVC vloer

Ik moest er wel even over nadenken, want eigenlijk kan ik dus alleen maar positief zijn over een PVC vloer. Toch heb ik wel wat nadelen weten te ontdekken;

  • Een goede PVC vloer kost geld.
    Ga niet voor een budget vloer. De dikte van die vloeren is vaak minimaal en je zult merken dat de topcoating snel zal slijten. Kies dus echt voor een kwalitatief goede PVC vloer. Zoek naar een goede dealer die betrouwbaar is. Deze vloerenspecialist heeft vaak een showroom waar je de vloeren eerst reallife kunt zien en kunt aanraken. Een goed reliëf zorgt er bijvoorbeeld voor dat een PVC vloer “echter” lijkt. Dit reliëf kun je alleen online lastig zien.
  • De ondergrond moet glad zijn.
    Doordat een PVC vloer flexibel en dun is, heeft het een goede, gladde ondervloer nodig. Ons vorige huis was een nieuwbouw en de vloerenlegger zei destijds dat het niet nodig was om te egaliseren van te voren. Hier hebben we erg veel spijt van gehad, want je voelde letterlijk ieder hobbeltje in het beton. Je doet er dus goed aan om eerst een egalisatielaag aan te brengen.
  • Lastiger zelf te leggen
    Waar je een kliklaminaat binnen een dag neerlegt, is het leggen van een PVC vloer best een karwei (wil je een mooi, strak resultaat hebben). Wij hebben overigens wel de PVC vloer gelegd op de bovenverdieping van ons vorige huis, dus ik zeg niet dat het niet kan, maar wees je er wel van bewust dat je hiervoor wel een gedreven klusser moet zijn.