Van oorsprong komen ze uit Zuid-Amerika, maar inmiddels hebben ze al vele Nederlandse woonkamers veroverd: Calathea’s. Deze kamerplanten zijn zeer populair, en niet zonder reden.

Er zijn vele soorten te verkrijgen. De ene heeft een breed blad, de ander een smalle. Ze hebben allen prachtige kleuren en patronen op de bladeren. Sommigen zijn paars, andere groen en anderen weer wit.

Op deze pagina vertellen we je graag over deze bijzondere kamerplanten en hoe je de het beste kunt verzorgen.

Een bewegende plant?

Naast de bijzondere looks heeft een Calathea nog een bijzondere eigenschap. Zodra je deze plant in huis hebt gehaald vraag je jezelf misschien eerst af of je het echt goed hebt gezien. Het is echt zo: de plant beweegt!

In de avonduren, zodra de zon onder gaat, sluiten de bladeren zich. Om die reden worden deze planten ook wel Gebedsplanten genoemd: de bladeren sluiten zich als handen die bidden. Een andere bijnaam die de Calathea hierdoor heeft gekregen is Ritselplant. De bladeren die open en dicht gaan maken een ritselend geluid.

De Calathea valt binnen de plantenfamilie Marantaceae. Alle planten binnen deze familie sluiten de bladeren in de avond. Waarom deze planten dit doen is niet helemaal zeker, maar het vermoeden is om zichzelf te beschermen in de nacht.

Water geven

Jouw Calathea is dus prachtig en bijzonder. Die wil je natuurlijk goed verzorgen. Een zeer belangrijk onderdeel in de verzorging van deze planten is de hoeveelheid water geven. Het is de bedoeling dat de potgrond nooit helemaal uitdroogt, maar ook nooit te nat is. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar is in de praktijk vrij eenvoudig toe te passen. 

Steek je vinger een paar centimeter diep in de aarde en haal deze er weer uit. Blijft er aarde aan je vinger plakken? Dan is de aarde nog nat en hoef je geen water te geven. Als er geen aarde aan je vinger blijft plakken is de grond droog en kun je water geven.

De juiste hoeveelheid licht

Een tweede belangrijke onderdeel in de verzorging is de hoeveelheid licht. De meeste soorten moeten veel licht krijgen. Dat is belangrijk omdat hierdoor de kleuren op het blad mooi blijven. Krijgen ze te weinig licht, dan vervagen de kleuren en neemt de groei af. Let er wel op dat het geen direct zonlicht is. Direct zonlicht is erg heet achter glas en kan de bladeren verschroeien.

De meeste soorten verlangen dus een lichte standplaats. Maar niet getreurd als je geen plek hebt in huis met veel indirect daglicht. Enkele Calathea soorten doen het namelijk ook goed op een schaduwrijke plek, zoals bijvoorbeeld de Calathea Makoyana. Die wordt daarom ook wel de Schaduwplant genoemd.

Bruine bladeren voorkomen

Als je een Calathea in huis hebt zul je dit probleem waarschijnlijk wel herkennen: droge en bruine bladeren aan de plant. Het is gemakkelijk te vergeten dat deze planten van oorsprong uit tropische gebieden komen. Daar is de luchtvochtigheid een stuk hoger dan hier.

De lage luchtvochtigheid veroorzaakt deze bruine bladeren. Gelukkig is dit probleem vrij eenvoudig te voorkomen. Benevel de bladeren dagelijks met een plantenspuit. Je zult zien dat de nieuwe bladeren weer helemaal gaaf en mooi zijn!