Een vraag die veel mensen zich afvragen is; 9001 of 9010, welke RAL moet ik kiezen? Het is vrij belangrijk om een juiste kleur te kiezen voor je kozijnen omdat dit heel bepalend kan zijn voor de uitstraling van je huis zowel binnen, als buiten.  Het is daarom verstandig van te voren goed na te denken en te overwegen, zodat je de juiste keuze maakt. Ik help je een handje op weg! 

Welke kleuren kozijnen? 

Waar men vroeger vaak voor houten kozijnen koos, kiest men tegenwoordig toch vaak voor kunststof kozijnen. Houten kozijnen kun je natuurlijk gemakkelijk veranderen van kleur. Bij kunststof kozijnen is het belangrijk de juiste kleur te kiezen alvorens ze worden geplaatst. Er zijn natuurlijk tal van kleuren kunststof kozijnen beschikbaar. Het beste kun je kiezen voor een kleur die vaker gebruikt wordt. Een statement maken met de kleur van je kozijnen is bijvoorbeeld geen verstandige keus omdat je er wel eens snel op uitgekeken kan raken. Hierbij dus een overzicht van de meest gekozen kleuren voor kozijnen aan de buitenkant van je woning (waarbij 9001 of 9010 het meest gekozen); 

  • Wit (RAL9016) 
  • Beige (RAL9001)
  • Rein wit (RAL9010) 
  • Antracietgrijs (RAL7016)
  • Zwart (RAL9005)

Kies voor contrast 

Wil je geen risico lopen en wil je gewoon een veilige kleur die goed matcht met de gevel van je woning, dan kun je het beste voor een contrasterende kleur met de kleur van je gevel. Heb je bijvoorbeeld een witte gevel, dan past hier de antracietgrijs of zwart goed bij. Heb je een donkere steen, dan kun je juist beter voor een licht kozijn kiezen. Let ook op de kleur van je voegen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden om het resultaat van te voren te visualiseren. Zo kun je al een beetje een idee krijgen hoe het er uit komt te zien. 

kunststof kozijnen 9001 of 9010

Kleur voor de kozijnen binnen 

Hoewel de kleur van de kozijnen buiten een groter effect hebben op het uiterlijk van je huis, is het lastiger om voor binnen een kleur te kiezen. Binnen heb je namelijk te maken met een bepaalde sfeer. RAL9010 kan bijvoorbeeld een gelige tint krijgen wanneer je dit toepast in je strakke witte nieuwbouwwoning. Bij een mooie romantische visgraat vloer kan RAL9016 juist weer te kil aanvoelen. Het slimste is om wat staaltjes in huis te hebben. Je kunt dan op verschillende momenten van de dag kijken welke kleur het mooiste staat. 

Nog een laatste tip: heel veel mensen kiezen voor 1 kleur voor alle binnenkozijnen van het huis. Echter kan het enorm verschillen per ruimte wat het mooiste is. De noordkant van je huis kan bijvoorbeeld vaak wat meer warmte gebruiken omdat deze kamers vaak wat donkerder zijn. Ben dus niet bang om eventueel 2 verschillende tinten te gebruiken.