Heb je al eens gehoord van het fenomeen zwemvijver? Een zwemvijver combineert het beste van twee werelden: een natuurlijke vijver met de mogelijk om te zwemmen in helder water zonder gebruik te maken van chemicaliën. Benieuwd hoe je een zwemvijver kunt aanleggen in jouw tuin? Volg dan dit handige stappenplan!
Zwemvijver planning en ontwerp
Een goed begin is het halve werk! Kies eerst zorgvuldig de locatie voor je zwemvijver uit. Kies hiervoor een zonnige plek. Zonlicht bevordert namelijk de werking van de waterplanten en micro-organismen. Kies voor een handige indeling van je zwemvijver; een zwemgedeelte (het diepe deel waar je kunt zwemmen en waar het dus minimaal 1,5 tot 2 meter diep is) en een plantenfilter (een ondieper deel (40 tot 60 cm diep) met waterzuiverende planten die zorgen voor een natuurlijke filtering. Voor een goede waterbalans wordt een verhouding van 50% zwemgedeelte en 50% plantenfilter aanbevolen.
Graven van de zwemvijver
Graag het zwemgedeelte en het plantenfilter volgens je ontwerp. Zorg uiteraard wel voor een geleidelijke overgang tussen de zones of behoudt de diepteniveaus door een scheidingswand te gebruiken (bijvoorbeeld een natuurstenen muur).
Maak je zwemvijver waterdicht
Het is natuurlijk van groot belang dat je vijver waterdicht is. Gebruik EPDM vijverfolie om de vijver waterdicht te maken. Zorg voor een beschermingsdoek onder de folie.
Filtersysteem
Zoals eerder benoemd, beplant je het ondiepe gedeelte met waterzuiverende planten zoals riet, kattenstaart, moeras vergeet-mij-nietje of lisdodde. Vul het filtergedeelte ook met een laag grind of lavasteen. Dit biedt een oppervlakte voor nuttige bacteriën die het water zuiveren. Voeg ook een vijverpomp en skimmer toe. Een pomp zorgt ervoor dat het water door het plantenfilter circuleert en een skimmer verwijdert drijvend vuil zoals bladeren.
Je zwemvijver vullen
Nu komt het allerleukste gedeelte: je zwemvijver vullen! Vul deze met kraanwater of – nog beter – met regenwater. Regenwater heeft een lager kalkgehalte wat het ideaal maakt. Wees voorbereid: het kan enkele maanden duren voordat de natuurlijke balans zich heeft ontwikkeld. Voeg zuurstofplanten als hoornblad en waterpest toe om algen te voorkomen en geef je zwemvijver een natuurlijke uitstraling met planten zoals irissen en moeraslantaarns. Voeg ook natuurlijke elementen toe rondom de vijver zoals keien of hout. Een zwemtrap of steiger zorgt ervoor dat je gemakkelijk in- en uit kunt stappen.
Met dit stappenplan kun je een prachtige zwemvijver aanleggen die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is. Ga jij ook aan de slag?