Een levendig groen gazon is iets waar de meeste tuineigenaren van dromen. Helaas is het zaaien van graszaad een heel karwei en is een egaal gazon nooit gegarandeerd. Gelukkig is er een betere manier om snel een prachtig gazon te creëren, namelijk het aanleggen van graszoden. Graszoden zijn grasmatten die op een rol geleverd worden en makkelijk uitgerold kunnen worden. Met graszoden leg je in een handomdraai zelf een gazon. Er is echter wel enige voorbereiding en zorg nodig, voordat je optimaal van je grasveldje kunt genieten. Hierover lees je alles in dit artikel. 

Kies de juiste graszoden

Allereerst moet je een keuze maken in welke soort graszoden je gaat planten. Om de juiste keuze te maken, moet je eerst nagaan waar het gras voor gebruikt gaat worden. Je kunt namelijk vele soorten graszoden kopen met verschillende samenstellingen. Deze hebben allemaal hun eigen kwaliteiten. Hierna lees je de kwaliteiten die de meest voorkomende soorten graszoden te bieden hebben. 

  • Speelgras: een zeer sterke soort graszoden die is gekweekt om tegen een stootje te kunnen. Kinderen kunnen heerlijk op dit gras ravotten zonder dat er gaten of dode plekken in komen. 
  • Siergras: deze soort is vaak onderhoudsarm omdat het langzaam groeit. Het is minder geschikt voor regelmatig gebruik.
  • Schaduwgras: dit soort gras doet het goed in een schaduwrijke omgeving, maar kan ook zeer goed in de zon groeien.

Bereid de grond goed voor

Om er voor te zorgen dat je grasmat goed hecht, is het belangrijk om de grond van je tuin voor te breiden. Allereerst zou je een grondonderzoek kunnen laten uitvoeren of zelf de pH-waarde meten. Als de pH-waarde niet goed is voor het soort gras dat je hebt gekozen, zou je het kunnen aanpassen met mest. Zo zorg je voor een vruchtbare ondergrond voor je gras.

Zorg er daarnaast voor dat de grond volledig onkruidvrij is en maak het lekker luchtig door het om te ploegen. Je kunt de grond ook mixen met kalk. Dit zorgt voor een goede afvoer van water. Verwijder ook stenen en takken, en maak grote aardkluiten kapot. Hark als laatste de grond goed door om het evenredig te verspreiden.

tips strak gazon leggen

Plant de graszoden

Graszoden worden vaak op een pallet geleverd. Dit is te groot om zelf te vervoeren en wordt daarom meestal thuisbezorgd. Zorg ervoor dat de graszoden worden bezorgd op dezelfde dag als dat je ze gaat planten om uitdroging te voorkomen. Wanneer de graszoden bezorgd zijn, leg je ze uit de zon en houd je ze vochtig met een plantenspuit. Ze drogen namelijk erg snel uit en dit kan ze beschadigen.

Begin altijd in een hoek wanneer je de graszoden gaat planten en rol ze strak tegen de rand aan. Zorg er hierbij voor dat er geen zijkant van de rol meer zichtbaar is, omdat deze anders uitdroogt. Loop daarnaast niet over de graszoden tijdens het uitrollen. Als laatste knip of snijd je de grasrol met een scherpe schaar of spade en rol je de volgende mat er strak tegenaan.

Verzorging van je graszoden

Ben je klaar met uitrollen? Dan is het tijd om je nieuwe gazon te besproeien. Ook doe je er goed aan om na het uitrollen je gazon aan te drukken met een gazonwals. Hierdoor komt het gras dichter bij de grond te liggen en kan het makkelijker wortelen. Hierna kun je je gras bemesten en nog een keer besproeien. Als laatste is het belangrijk om je gazon de eerste twee weken niet te maaien. Hierna kun je je gazon maaien en regelmatig bemesten.