We zouden allemaal actie moeten ondernemen om onze tuinen te transformeren. In de zomer is het natuurlijk leuk om in de tuin te werken, maar in de winter kun je pas echt de saaie en verwaarloosde aspecten van je tuin aan te pakken. Denk aan lege bloempotten, versleten meubels, scheve hekken en onaantrekkelijke bestrating. Maar ook kleine details kunnen een groot verschil maken. Welke kleur ligbed kussens kies jij? Ga je voor tegels of terrasplanken? Er zijn een heleboel elementen waarmee jij je droomtuin kunt realiseren. Dus, wil jij graag een mooiere tuin creëren? Lees dan even verder. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet!

Kies voor meubels

Onze tuinen zijn veelzijdig en vervullen verschillende behoeften. We gebruiken ze voor familiebijeenkomsten, gezellige diners en wat nog meer. Het is daarom belangrijk om het juiste buitenmeubilair te kiezen, zodat we optimaal kunnen genieten. Het blijkt uit zoekopdrachten van 2022 dat hoek loungesets, hangstoelen en ligbedden erg populair zijn. Je kunt eens kijken bij een webshop of een ligbedden sale voor inspiratie. Bij het kiezen van tuinmeubels zijn de materialen, functionaliteit en het onderhoud belangrijke overwegingen.

Kies een goede vloer

Soms kan een tuin aanzienlijk verbeterd worden door te investeren in een goede vloer in plaats van goedkope betonnen bestrating. Terrasplanken, vooral als ze gemaakt zijn van hergebruikt hout, stralen een bepaalde kwaliteit uit die nieuw hardhout vaak niet heeft, zelfs als het FSC-label prominent aanwezig is. Tegenwoordig is er weer meer interesse in cementtegels met mooie patronen. Vroeger hadden veel Victoriaanse huizen kleurrijke betegelde voetpaden met ingewikkelde patronen. Grind is ook een populaire keuze, vooral op ongelijke grond, omdat het kan helpen om het terrein gelijkmatig te maken. Het is echter belangrijk dat het grind goed wordt geplaatst in plaats van simpelweg over het oppervlak te worden gestrooid als losse steentjes.

3 handige tips om je tuin te verfraaien

Kies voor water

Iedere tuin zou water moeten hebben, ongeacht hoe het wordt gecreëerd. Het kan een kleine vijver zijn gemaakt van gerecyclede afwasteilen, Japanse waterstenen of vijvers van elke grootte en vorm. Waterpartijen voegen charme en schoonheid toe aan de tuin. Zelfs een eenvoudige omgekeerde pot met een pomp kan er leuk uitzien wanneer je vogels ziet badderen. In Turkije is er een traditie van muzikale fonteinen. Hoewel de moderne variant misschien kitscherig is, is het beter om een muzikale fontein te hebben dan helemaal geen water. Denk ook aan het toevoegen van wandplaten om een kleine ruimte levendig te maken. Met de juiste meubels, vloer en een waterpartij ziet jouw tuin er al een stuk verfijnder uit!