Aan de ene kant wil je voorkomen dat je tieners voortdurend achter hun computer of gameconsole hangen in hun eigen kamer. Tegelijkertijd wil je het huis opgeruimd en netjes houden; met chips op de bank hangende tieners draagt daar vaak niet aan bij. Hoe zorg je dat je tieners een plek binnen je woning krijgen, waar zij kunnen ontspannen met vrienden en vriendinnen? Een van de mogelijkheden die je hebt is het inrichten van een heuse speelkamer voor tieners. Kies hier bijvoorbeeld voor een tafel, waarmee zij tafelvoetbal kunnen spelen. Het is een populair spel, wat ook op latere leeftijd nog leuk is. Alternatief voor een tafelvoetbaltafel is een biljarttafel. Nadeel daarvan is dat deze al snel vrij duur is. Daarbij is biljart een minder toegankelijk spel dan tafelvoetbal. 

speelkamer inrichten
hoe speelkamer in te richten voor tieners 

Pingpongtafel in de speelkamer plaatsen

 Een type spel wat wel als alternatief kan dienen voor een tafelvoetbaltafel is een pingpongtafel. Wie speelde dit spel vroeger niet op de camping? In beide gevallen is het belangrijk dat er voldoende ruimte rondom de tafel beschikbaar is. Zo kunnen er verschillende spellen gespeeld worden. Denk aan een toernooi waarbij individuele spelers het tegen elkaar opnemen, of denk aan het spel “rond de tafel”. Bij dat laatste spel rent men rond de tafel, om op tijd aan de overzijde te zijn voor het terugslaan van de bal. Ideaal voor je speelkamer voor tieners.

tafeltennis voor tieners 

Als derde optie zou je het gebruik van een dartbord in de speelkamer kunnen overwegen. Het nadeel van de dartsport is het gegeven, dat een slechte worp voor schade aan de muren van de ruimte zou kunnen zorgen. 

Geluidsinstallatie en een minibar 

Met een tafelvoetbal- of pingpongtafel in de speelkamer ben je er vaak nog niet. Kleed de ruimte verder aan, door hier bijvoorbeeld een geluidsinstallatie te plaatsen. Naast een geluidsinstallatie mag ook een minibar niet ontbreken. Zo hebben je tieners een plek om zich terug te trekken met vrienden en vriendinnen. Laat hen helpen bij het vormgeven van de speelkamer, door hen bijvoorbeeld om input te vragen. Ook kun je ze vragen de wanden naar eigen smaak te verven, of bijvoorbeeld moderne led verlichting in de ruimte te monteren. Niet alleen bespaart dit je zelf tijd; het is ook een leuke uitdaging voor tieners. 

speelkamer voor tieners ideeen
ijshockey tafel

Tip: wanneer de tuin het toelaat, zou je voor een blokhut in de tuin kunnen kiezen. Zo hebben je kinderen nog meer vrijheid en ervaar je zelf geen overlast van hun aanwezigheid in de speelkamer in huis.