Kamerplanten zijn onmisbaar in iedere woning. Niet alleen hebben ze een decoratieve waarde en zorgen ze voor extra sfeer in huis, ook verbeteren ze de luchtkwaliteit, zorgen ze voor een betere akoestiek in huis en hebben ze diverse gezondheidsvoordelen (waaronder stressvermindering, verbeterde productiviteit en kunnen sommige planten zelfs helpen voor een betere nachtrust). Helaas heeft alleen niet iedereen groene vingers en zijn kamerplanten daarnaast gevoelig voor verschillende ziekten en plagen. Meer weten over ziekten en plagen op kamerplanten? Dan ben je bij het juiste artikel beland.
Kamerplanten ziekten en plagen
Ziekten en plagen komen bij kamerplanten vooral voor wanneer de groeiomstandigheden niet optimaal zijn. Het herkennen van een ziekte of plaag is stap 1. Dit kun je doen door jezelf goed in te lezen of vraag het aan de plantendokter. Door het beantwoorden van enkele vragen en het opsturen van duidelijke foto’s, krijg je binnen 24u een diagnose en actieplan. Zo weet jij wat er scheelt en kun je jouw plant op tijd redden.
De beste bestrijding is biologisch
Heb je last van plaaginsecten zoals rouwvliegjes of bladluis? Die wil je natuurlijk zo snel mogelijk bestrijden. Er zijn allerlei chemische bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar. Laat je hier niet door verleiden. Het beste kun je biologische bestrijding inzetten. Dit houdt in dat de plaaginsecten worden bestreden met natuurlijke vijanden zoals levende insecten of aaltjes. Roofmijten kunnen bijvoorbeeld helpen tegen spintmijten. Lieveheersbeestjes eten bladluizen op en rouwvliegjes bestrijd je met microscopische aaltjes. Uiteraard is deze vorm van biologische bestrijding beter voor het milieu, maar herstellen ook de natuurlijke balans. Je voorkomt daarmee dat plagen zich snel opnieuw uitbreiden.
Veel voorkomende plagen
Om je alvast een klein beetje op weg te helpen, hieronder een overzicht met de meest voorkomende plagen, hun symptomen, oorzaken en de oplossing;
Spintmijt
- Symptomen: kleine webben op de plant en vergeelde bladeren
- Oorzaak: Droge lucht en warmte
- Oplossing: Besproei de plant met water om de luchtvochtigheid te verhogen. Zet roofmijt in als biologische bestrijding.
Bladluis
- Symptomen: kleine, groene, gele of zwarte insecten. Bladeren kunnen vervormen.
- Oorzaak: Teveel stikstof (door overbemesting) of het is simpelweg een zwakke plant
- Oplossing: Spoel de bladeren af met een harde waterstraal. Zet lieveheersbeestjes in om bladluis te bestrijden.
Tripsen
- Symptomen: Zilverachtige vlekjes op de bladeren en kleine zwarte stipjes
- Oorzaak: Droge lucht
- Oplossing: Besproei de plant regelmatig, zet gele plakvallen in, evenals gaasvlieglarven en roofmijten.
Rouwvliegjes
- Symptomen: Kleine vliegjes rondom je plant. In je potgrond kun je eventueel larven waarnemen
- Oorzaak: Te natte potgrond
- Oplossing: Laat je aarde goed uitdrogen tussen waterbeurten in. Gebruik een laagje zand of grind bovenop je potgrond. Zet aaltjes in.
Algemene tips
Een goede verzorging kan de meeste ziekten en plagen voorkomen. Let goed op signalen en grijp snel in als er iets misgaat. Let bovendien op het volgende;
- Controleer je plant regelmatig
- Geef niet te veel water
- Zorg voor goede ventilatie
- Gebruik schone potten en aarde
- Houd de luchtvochtgheid in balans
En kom je er toch niet helemaal uit? Schakel dan de hulp van de plantendokter in!