We kochten eind vorig jaar ons nieuwe huis. Het was een huis met enorme potentie. Genoeg ruimte zowel binnenhuis als buitenhuis, maar er moest nog wel het één en ander gedaan worden. Vooral de tuin was een flinke uitdaging. Zelf je tuin ontwerpen is echt super leuk om te doen. Ik deel in deze blog hoe we dat hebben aangepakt! 

Tuin ontwerpen 

Voordat je aan de slag gaat met het ontwerpen van je tuin, moet je eerst je huidige tuin in kaart brengen. Wat is er aanwezig, wat kun je hergebruiken en wat zijn de afmetingen? Zijn er verder nog beperkingen waar je rekening mee moet houden? Allemaal dingen om rekening mee te houden. Wij wilden ons terras eerst aan de kant van ons huis maken, tot we zagen dat daar in de winter snel mos op kwam omdat het terras dan teveel in de schaduw staat. Ook wilden we een nieuwe schutting nemen met onze buren samen. Dan is het ook handig om eerst eens samen te zitten om vervolgens een schutting te kiezen. Misschien willen zij wel iets heel anders en moet je compromissen sluiten. 

Onze huidige tuin in kaart gebracht destijds: 

 • loopt schuin (achterin breder dan voorin) 
 • ongeveer 30×7 meter (maar zogezegd is hij achter breder) 
 • nieuwe schutting plaatsen met onze buren samen (16 meter lang)
 • overkapping moet weg (helemaal rot en niet onze smaak)
 • onder de overkapping zit een diepe “schuilkelder” waar de installatie zat van de koi karper vijver. 
 • koikarper vijver is inmiddels dichtgegooid met wit zand. Dit kunnen we gebruiken om de schuilkelder te vullen. 
 • grote antraciete tegels kunnen we hergebruiken voor onder de nieuwe overkapping en het terras.
 • al het andere dient te worden afgevoerd
tuin voorsituatie
tuin voor

Een moodboard of plan maken 

Als je precies weet wat je wilt hergebruiken kun je aan de slag met een moodboard. Kijk eens op Instagram of Pinterest of pak er old-school magazines bij en knip plaatjes uit die je mooi vind. Door alles naast elkaar te leggen zie je hoe iets er in zijn totaliteit uit gaat zien en naar welke look en sfeer je neigt. Stiekem maak je door middel van een moodboard ook al meteen een plan. Zo werd ik enthousiast van mooie grote overkappingen, wilde ik een groot voetbalveld voor de kindjes en een landelijke en toch moderne sfeer in de tuin. Ik koos ook veel groene plaatjes uit, dus we moesten zorgen dat er voldoende groen in de tuin kwam! 

Ga vervolgens aan de slag met tekeningen. Teken je tuin op schaal en ga gewoon beginnen met schetsen. 

Materialen uitkiezen 

We begonnen bij de basis. We gebruikten natuurlijk de bestaande antraciete tegels, maar we wilden de tuin een landelijke look geven die past bij het karakter van ons huis. We kozen daarom prachtige waaltjes uit bij Gardenlux (de Sallands rood/paars om precies te zijn). Hiervan zouden we een pad maken die door de hele tuin loopt. Gardenlux is een allround leverancier van sierbestrating, natuursteenproducten en decoratieve tuinelementen. Mocht je trouwens nog op zoek zijn naar inspiratie voor je moodboard dan kun je ook zeker eens een kijkje op hun website nemen. Genoeg inspiratie voor verschillende stijlen tuinen!

Een andere keuze die we hebben gemaakt is het soort hout voor de schutting en de overkapping. Hier waren we al snel uit: dit moest Douglas hout worden. Ook hebben we een aantal stalen aangevraagd van kunstgras. We kozen bewust voor kunstgras aangezien we wilden dat de kinderen er echt vanalles op konden doen zonder dat we elk jaar opnieuw gras moesten aanleggen. We zijn uiteindelijk voor de allerduurste gegaan, maar we wilden dan ook dat het vrijwel niet van echt te onderscheiden was en daar betaal je nou eenmaal voor. Het is de Excellence mocht je geïnteresseerd zijn. 

Ook wilden we dat de antraciete tegels nog “terug zouden komen” in de tuin. Kwa stijl bedoel ik dan. We kozen daarom voor plantenbakken in een antraciet kleur gemaakt van u-elementen. Klik op de link om mijn blog daarover te lezen. Ook lieten we de kleur terugkomen in de bandjes naast het kunstgras en 2 stroken split (ARDENNER SPLIT GRIJS 14/20MM). Voor de beeldvorming: wij hebben 450 kilo gebruikt.                     

De tuin leeghalen 

Alles was uitgekozen dus het slopen kon beginnen. Houd wel rekening met levertijden natuurlijk. Wij hebben ongeveer 6 weken met een strand als achtertuin geleefd en dat wil je niet, geloof me! Wacht dus met slopen tot je weet wanneer alles geleverd wordt. 

Vergis je ook niet in het leeghalen van de tuin. Nu hadden wij wel een mega groot project met die koi karper vijver, maar er komt altijd stiekem meer uit zo’n tuin dan je verwacht. Het laten plaatsen van een grote container is dus niet zo’n slecht idee. Wij hadden er zelfs 6 nodig (van gemiddeld 9 kub per stuk). Alleen het leeghalen van de tuin kostte dus al een fortuin. Kijk daarom ook of je op een andere manier van de spullen af kunt komen. Wij hebben een gezin via marktplaats enorm blij gemaakt met het gele terras (gratis ophalen) en hebben de grote stenen zuil laten ophalen door de oom van Jim. Ook hebben we de palmboom nog kunnen verkopen en hebben we een grote vlinderstruik een nieuw thuis gegeven bij mijn zus. 

Tuin klaar maken 

Wanneer je tuin leeg is gehaald, kun je hem klaar (laten) maken. Voor bestrating heb je bijvoorbeeld een goed zandbed nodig en ook voor het kunstgras moet er een flinke laag wit zand liggen. We hebben daarom overtollig zwart zand af laten voeren en hebben iemand ingehuurd die met een graafmachine de tuin vlak maakte en vervolgens wit zand heeft geplaatst. Wederom een flinke uitgavenpost, maar je wilt nou eenmaal niet dat je tuin na verloop van tijd wegzakt. 

De tuin realiseren 

Nu ga ik er iets beknopter doorheen, want waarschijnlijk schrijf ik binnenkort nog een blog over het zelf maken van een overkapping (met bouwtekening) en zal ik ook nog wel blogs schrijven over andere acties die we hebben genomen in de tuin. De volgorde waarin we in ieder geval alles hebben gedaan:

 • Schutting plaatsen met de buren samen 
 • Antraciete tegels plaatsen onder de overkapping
 • Overkapping bouwen 
 • U-elementen plantenbakken plaatsen 
 • Pad van waaltjes gelegd 
 • Terras gelegd 
 • Planten geplaatst in de bakken 
 • Split geplaatst 
 • Kunstgras gelegd
 • Buitenkeuken gemaakt

   En dit is het resultaat geworden:                                                     

tuin aanleggen
terras aanleggen
terras
voetbalgoals
voetbalveld in je tuin
trampoline
terrasoverkapping maken
tuin ontwerpen
buitenkeuken maken

Zou jij ook zelf je tuin ontwerpen of zou je het uitbesteden? Onze tuin is nu geheel naar wens, maar wellicht dat we over een aantal jaar onze overkapping ombouwen tot een tuinkamer. Wie weet!