Ik ontving er zoveel vragen en reacties over op Instagram, dat ik het tijd vond om er een blog over te schrijven. Hoe je plantenbakken maken kunt met betonnen u-elementen? Ik laat het hieronder zien!

Betondingen.nl

Een tijdje geleden stond onze oprit vol met u-elementen van Betondingen.nl. Daar kun je echt van alles van beton bestellen.  We hadden u-elementen in 2 maten en een aantal hoeken. Laat ik eerst vertellen waarom we voor deze vormen hadden gekozen! 

plantenbakken maken

U-elementen 

We hebben een vrij diepe tuin (28 meter) en wilden een lange, smalle plantenbak hebben. We hadden eerst naar kant-en-klare bakken/potten gekeken, maar kwamen er al snel achter dat dat echt onbetaalbaar was.  Er zat dus maar één ding op: we moesten zelf plantenbakken maken. 

In ons vorige huis hadden we plantenbakken of borders gemaakt met van die metselstenen.  Nou zou dat natuurlijk ook mogelijk zijn,  maar ook dat zou best een karwei zijn over die hele lengte. Ik wilde snel meters kunnen maken en kwam dus uit bij u-elementen! 

De plantenbakken maken

Hieronder zal ik kort beschrijven hoe je de plantenbakken maakt met de vormen.  De foto’s laten het echter nog duidelijker zien,  dus ik houd het kort.  In ieder geval wat tips: 

  • Zorg dat het zandbed echt recht is. Wanneer er kleine heuvels in zitten, zul je merken dat je hoekjes niet mooi uitkomen op de volgende vorm. Besteed hier dan ook echt de meeste tijd aan! Houd een waterpas bij de hand.
  • Zorg dat je met z’n tweeën bent. De stenen zijn namelijk vrij zwaar en met twee man kun je ze rustig en geleidelijk op je zandbed plaatsen.  
  • Plaats ze iets lager dan bestrating.  Zo weet je zeker dat ze goed op hun plek blijven liggen. 
  • Wij hebben het niet gedaan,  maar ben je bang op verzakkingen dan kun je ze altijd “vastmaken” aan elkaar met wat cement. 
  • Maak een goed plan op tekening voordat je begint.
  • Je kunt ze ook op hun kant leggen!

Zoals gezegd laten foto’s meer zien dan een beschrijving, dus hierbij wat foto’s: 

plantenbak maken
borders maken
plantenbakken-tuin