Er zijn veel soorten gietvloeren die worden aangeboden op de woonmarkt. Als leek kan je daarvan overweldigd raken en is het misschien moeilijk de verschillen tussen de soorten gietvloeren te ontdekken. Een gietvloer is dan ook een groot onderdeel van de woning. Het is al het ware de basis van je interieur. Belangrijk om daar goed bij stil te staan en je goed te laten informeren.
Soorten gietvloer
Als je gaat googelen naar gietvloer kom je erachter dat er niet één soort gietvloer bestaat, maar dat er verschillende soorten gietvloeren worden aangeboden. De populairste varianten zijn een PU gietvloer en een cementgebonden gietvloer.
Een PU gietvloer is een polyurethaan gietvloer, wat inhoudt dat het een kunststof gietvloer is. Doordat het een kunststof gietvloer is, is het een elastisch product en daarmee ook zeker geschikt voor bijvoorbeeld nieuwbouw woningen. Hij is namelijk scheur overbruggend.
Binnen de polyurethaan gietvloeren kan je nog kiezen uit twee varianten; de Solo Life en de Solo One. Het verschil zit hem puur in de kleur en uitstraling. Ben je opzoek naar een hele strakke vloerafwerking waarbij je een unieke basis hebt om je interieur perfect tot zijn recht te laten komen? Dan is de Solo One gietvloer zeker geschikt! Deze gietvloer wordt namelijk aangebracht in één egale kleur. Hiermee heb je een rustige basis te pakken en kan je nog alle kanten op qua verdere inrichting. Één kleur toch te saai voor je? Dan moet je voor de Solo Life variant gaan! Door een mix van twee verschillende tinten ontstaat er een betonlook-effect in de gietvloer. De structuur hiervan kan je ook nog zelf bepalen. Van druk tot rustig, alles is mogelijk!
Een PU Gietvloer toch net iets te rustig en strak voor je? Dan is de cementgebonden gietvloer een aanrader! De cementgebonden gietvloer is een minerale gietvloer met een robuuste look en een naadloos karakter. De gietvloer bestaat uit Franse mineralen die ervoor zorgen dat de gietvloer een heldere kleur heeft en een natuurlijke uitstraling. Bij heftige werking vanuit de ondervloer kan de gietvloer scheurtjes vertonen. Eigenlijk ook wel een beetje de charme van het product. Het leeft wat meer dus mag ook wel enige werking tonen.
Eigenschappen Gietvloer
Het grootste verschil in gietvloer zit hem dus in het materiaal en daarmee ook de uitstraling. PU is een strakke afwerking waarmee je een wat rustigere basis te pakken hebt. Cementgebonden gietvloer daarentegen is robuuster en is daarmee van zichzelf wat meer sprekend. Hij oogt natuurlijker.
Qua eigenschappen zijn ze best gelijk aan elkaar. Gietvloeren zijn namelijk niet alleen geschikt voor nieuwbouwwoningen, maar ook voor bestaande woningen. Het voordeel van een gietvloer is dat het op bijna alle ondergronden toegepast kan worden. Denk aan tegels, beton of hout. Afhankelijk van de soort ondergrond en soort gietvloer zal de ondergrond eerst voorbewerkt moeten worden. Overleg daarom ook altijd of het de juiste ondergrond is en welke voorbewerking toegepast moet worden.
Een gietvloer zelf is maar 3 tot 4 mm dik. Hierdoor is een gietvloer een ideale combinatie met vloerverwarming, je hebt namelijk een optimaal rendement. Als er geen vloerverwarming in de woning aanwezig is, is dit ook geen enkel probleem. De gietvloer neemt de omgevingstemperatuur aan, zo voelt het product nooit koud aan! Daarnaast is een gietvloer vloeistofdicht, kan het toegepast worden door de gehele woning en zijn er diverse structuur en kleurschakeringen nodig. Gietvloeren kunnen in eindeloos veel kleuren toegepast worden. Van het echte betonnen grijs tot de warme beige tinten of zelfs groen, alles is mogelijk. Een gietvloer past dan ook niet alleen bij een industriële woonstijl. Hotel Chique, vintage, minimalistisch, landelijk, met een gietvloer kan je iedere willekeurige stijl neerzetten. Een gietvloer is een stijlvol canvas voor je interieur!
De gietvloeren een keer in het echt bekijken? Bezoek een keer de showroom van Solo Gietvloeren en laat je inspireren in hun belevingsruimte.