Zonnepanelen zijn steeds vaker te zien in het Nederlandse straatbeeld en zien er apart uit. Er zitten verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van zonnepanelen, echter komt er veel kijken bij het aanschaffen van zonnepanelen. Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat het erg belangrijk is om op een andere manier met energie om te gaan. Zonnepanelen zijn duurzaam en uitermate geschikt om je bijdrage aan een duurzamere wereld te leveren. Dit is voor de meeste een van de belangrijkste redenen voor de aanschaf van zonnepanelen. Een ander voordeel is dat je in staat bent om je eigen energie op te wekken. Je bent niet meer afhankelijk van energieleveranciers en je hebt niets te maken met prijsfluctuaties. Maar wat zijn de financiële voordelen van zonnepanelen? In dit artikel zetten we alles op een rijtje zodat je er meer over te weten komt.

Financiële voordelen van zonnepanelen

De aanschaf van zonnepanelen is duur en de montage van 10 zonnepanelen kost ongeveer 4000 euro. Maar hoe snel betaald de investering zichzelf terug? Dit is van meerdere factoren afhankelijk en het is belangrijk om te kijken naar de financiële voordelen. Vanaf het moment dat de zonnepanelen zijn gemonteerd, bespaar je al op de kosten van je energieverbruik. Je bespaart ongeveer 500 euro per jaar bij de montage van 10 zonnepanelen. Daarnaast kan het zijn dat je in de zomermaanden meer energie omzet dan dat je nodig hebt. Teveel opgewekte energie kan in mindering worden gebracht op de afgenomen energie. Je noemt dit saldering en je ontvangt hiervoor een vergoeding per kWh die je opwekt. Wanneer de zon een langere periode schijnt, kun je hiermee extra geld verdienen. Zonnepanelen hebben ook een levensduur van ongeveer 20 jaar en dit maakt de investering juist zo winstgevend. De investering betaald zich namelijk binnen 5 jaar terug. Je kunt na deze periode van 5 jaar genieten van gratis energie en je bespaart zo natuurlijk veel geld.

waarom zonnepanelen

Is je dak geschikt?

Voordat je zonnepanelen aanschaft, is het handig om te kijken of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Zonnepanelen kunnen namelijk op schuine en platte daken worden gemonteerd. Echter, is het erg belangrijk dat de dakconstructie sterk genoeg is om de zonnepanelen te kunnen dragen. Er zijn uitzonderingen waarbij zonnepanelen niet mogelijk zijn op bepaalde daken. Je kunt bijvoorbeeld geen zonnepanelen gebruiken op een rieten dak en dat komt doordat het brandgevaarlijk is. Bij het plaatsen van zonnepanelen is het belangrijk dat je kijkt naar het zonlicht. Heb je een schuin dak? Plaats de zonnepanelen aan de kant waar de zon schijnt zodat je genoeg zonlicht kunt opvangen.

Laten monteren

Je kunt natuurlijk de zonnepanelen zelf aanschaffen en monteren, maar je kunt dit bijna niet doen zonder ervaring. Zo kan het zijn dat de zonnepanelen niet goed vast zitten en met een storm van je dak vliegen. Laat daarom altijd de zonnepanelen monteren en installeren door een monteur met ervaring op het gebied van zonnepanelen. Kijk op het internet naar een aanbieder op het gebied van zonnepanelen en zoek bijvoorbeeld op “montage van 10 zonnepanelen”.