Ben je van plan om je huis te verduurzamen en zonnepanelen op je dak te laten plaatsen? Informeer dan vooraf naar de mogelijkheden en vraag bij verschillende erkende bedrijven offertes op, om prijzen te kunnen vergelijken. Heb je verder weinig kennis over zonnepanelen, maar wil je er toch meer over weten en er het maximale uithalen, lees hieronder dan de 7 belangrijke invloeden op de zonnepanelen opbrengst.

1. Zonnepanelenhoek

Er geldt een meest voordelige gradenhoek om optimaal gebruik te kunnen maken van de zonnepanelen op je dak of schuur. Als de panelen naar het zuiden zijn gericht is tussen de 30 en 35 graden ten opzichte van de grond een optimale ligging voor de zonnepanelen. Plaatsen in een andere gradenhoek is geen enkel probleem, maar zorgt wel voor minder efficiëntie. Een zonnepanelen dakscan laten maken geeft je inzicht in welke hoek het hoogste rendement oplevert.

2. Zonnepanelen richting

De zon staat in Nederland nooit in het Noorden, waardoor het heel inefficiënt zou zijn om de zonnepanelen aan die kant te plaatsen. Het zuiden is het warmste punt en staat de zon het hoogst, waardoor dit de meest logische kant zou zijn om de panelen te plaatsen. Het Oosten en het Westen is ook mogelijk, maar gaat ook ten koste van de opbrengst van de zonnepanelen. 

3. Zonnecelkwaliteit

Er zijn diverse soorten zonnecellen verkrijgbaar. Veel bedrijven maken ook gebruik van diverse soorten zonnepanelen met verschillende kwaliteit zonnecellen. De kwaliteit van een zonnecel is echter wel belangrijk, want deze bepaalt gedeeltelijk de opname en de opbrengst van het zonnepaneel. Ook zonnepanelen met hetzelfde vermogen kunnen verschillende zonnecellen bevatten. Doe hier dus altijd zelf ook nog extra onderzoek naar om op dit punt de optimale opbrengst te kunnen creëren. 

4. Zonnepanelen locatie

Ook de plek in het land waar je woonachtig bent, kan een rol spelen in de hoogte van de opbrengst van jouw zonnepanelen. Dit ligt onder andere aan de natuurkundige ligging en de gemiddelde zonkracht die jouw woonplaats jaarlijks gemiddeld bereikt. Woon je helemaal vrij of woon je dichtbevolkt in een stad? Ook dat kan er mee te maken hebben. 

zonnepanelen

5. Zonnecellen temperatuur

Zoals eerder beschreven zijn er diverse soorten zonnecellen. Deze variëren in kwaliteit, maar ook in materiaal. Deels heeft dit ook te maken met de temperatuursafhankelijkheid van het vermogen van de betreffende zonnecel. Ligt de temperatuur van een zonnecel hoog? Dan is de energieproductie lager. Vooral op warme dagen kan dit een groot verschil in opbrengst geven. je hebt onder andere Dunnefilm en Silicium zonnecellen. Vraag dan ook altijd advies wat het beste bij jouw woning past.

6. Zonnepanelen productieproces

Het productieproces van een zonnepaneel speelt ook een belangrijke rol in de efficiëntie van de opbrengst. Betreft het een kwalitatief hoogwaardig zonnepaneel, dan zal deze minder vermogen verliezen en ook langer voor een hoge opbrengst kunnen zorgen. Slechte kwaliteit zonnepanelen zorgen ook in dit geval voor vermogensverlies en een verminderde opbrengst. Ook kunnen slechte solderingsnaden losraken, wat met het blote oog niet waarneembaar is, waardoor je ongemerkt wellicht al langere tijd extra vermogen verliest en dus een lagere energieopbrengst vanuit je zonnepanelen krijgt. 

7. Zonnepanelen algehele kwaliteit

Zoals net beschreven zijn dus ook de solderingsnaden/verbindingen, bedrading en de algemene kwaliteit van de componenten of het materiaal waar het paneel van gemaakt wordt van belang bij het produceren van zonnepanelen. Bij gebruik van slecht materiaal is goedkoop nu eenmaal duurkoop, want je zal ongemerkt maandelijks niet de optimale energieopbrengst uit je zonnepanelen halen.

Wil je bovenstaande punten optimaal benutten en zorgen voor de ultieme energieopbrengst, dan kun je ook van tevoren voor de installatie een dakscan zonnepanelen laten maken door het bedrijf wat de klus gaat klaren. Een aanrader is Zonduurzaam met jarenlange ervaring als zonnepanelen installateur. Bij deze wordt gekeken naar de ultieme hoek, lichtinval en het soort zonnepaneel dat het meest geschikt is voor jouw dak. Vaak doen bedrijven dit zelf ook al van tevoren, maar anders is het wellicht een aanrader om aan te geven dat je voorkeur hier naar uitgaat voordat ze beginnen met het plaatsen van de zonnepanelen.