Van plan om zelf je muren te verven? Zelfs als je geen ervaren doe-het-zelver bent, is dit een verfklus die je zelf kunt uitvoeren. Dat bespaart je de kosten van het inschakelen van een professionele schilder. Bovendien kun je net zo’n mooi eindresultaat behalen. Door het huis zijn er verschillende muren die van verf kunnen worden voorzien. Je kunt aan de slag gaan in de woonkamer, slaapkamer, keuken, badkamer, eetkamer, hal, trappengat, werkkamer, kinderkamer, zolderkamer en in iedere andere ruimte. Wat zijn belangrijke punten van aandacht tijdens het verven van muren? We vertellen je er meer over in deze blog.

De muur egaliseren

Muren kunnen in verschillende staten verkeren. Zo kan het zijn dat je een muur wilt schilderen die te kampen heeft met lichte beschadigingen. Maar het kan ook zijn dat je muur voorzien is van structuurverf, sierpleister, granol, spachtelputz of iets vergelijkbaars en dat je de wand wilt gaan egaliseren voordat je het oppervlak van verf voorziet. In dat geval is het gladmaken van de muren een aanrader. Gelukkig is er een perfect product voor deze klus: Alabastine MuurGlad Rolbaar.

Met dit sneldrogende product kun je ruwe ondergronden egaliseren. Ideaal voor licht beschadigde muren, maar ook voor cellenbeton, kaal beton en glasweefsel. Je kunt dit product meteen vanuit de emmer aanbrengen en gladstrijken met een roller. Zo kun je jouw muren gladmaken.

muur met structuur glad maken

De muur schilderen in één laag? Het kan!

Een muur verven kost tijd en moeite, maar er is een manier om het jezelf gemakkelijker te maken. Als je wel eens eerder een muur van verf hebt voorzien, dan weet je dat je over het algemeen minimaal twee verflagen aan moet brengen voor een mooi resultaat. Anders heb je de kans dat de laag te dun is, waardoor er banen en strepen in het eindresultaat zichtbaar zijn. Dat is zonde. Maar wist je dat er verfproducten zijn die het mogelijk maken om binnen één verflaag een streep- en baanloos eindresultaat te behalen? Een goed voorbeeld hiervan is Histor Monodek Muurverf – White. Dit hoogwaardige product staat garant voor een formidabele dekking na één laag. Ideaal, toch?

Voorstrijken waar nodig

Wellicht heb je het al wel eens meegemaakt: je hebt al meerdere verflagen op een muur aangebracht, maar toch blijven er banen en strepen te zien in de verflaag. Naar alle waarschijnlijkheid heb je in dat geval te maken met een zuigende muur. Het is aan te raden om altijd vooraf te testen in welke mate een wand poederend of een zuigende werking heeft. Dit kun je uittesten door een beetje water op de muur aan te brengen. Wordt het snel opgezogen, dan is er sprake van een zuigende werking. Bij zulke muren zul je vooraf een voorstrijkmiddel aan moeten brengen. Test dit altijd even, want je zult niet de eerste schilder zijn die op deze wijze de boot in gaat.

tips verven van muren

Sla niet de voorbereidende stappen over

Soms horen we wel eens van mensen dat ze meteen begonnen zijn met verven en dat ze vervolgens verbaasd waren dat het eindresultaat niet optimaal was. De muur voorbereiden is noodzakelijk om een mooi eindresultaat te behalen. Hierbij kun je denken aan stappen

zoals de muur schoonmaken en ontvetten, wat ervoor zorgt dat de verf beter kan hechten. Maar ook de muur stofvrij maken is essentieel, om te voorkomen dat stofjes in de verflaag terecht komen. Dat ziet er lelijk uit. Vergeet ook niet om oppervlakken af te plakken, om te voorkomen dat ze door verf geruïneerd worden. Haal goede kwasten en rollers in huis, want dat maakt het verven een stuk gemakkelijker.