Je hoort het tegenwoordig enorm vaak voorbijkomen op de radio of televisie: slimme thermostaten. Maar wat is het nu precies en welke voordelen komen er allemaal bij kijken? Op deze vragen ga ik in dit blogartikel verder in. Gegarandeerd dat jij na het lezen van dit artikel ook een WiFi thermostaat wilt. 

Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat kan er aan bijdragen je huis op een energiezuinige manier te verwarmen. Gezien de huidige gasprijzen is dat voor iedereen wel interessant. Er zijn allerlei functies op een slimme thermostaat die je kunt gebruiken. Zo kun je de temperatuur op afstand regelen, ze kunnen inzichten geven in je energieverbruik en stemmen de verwarming automatisch af op jouw gedrag. Benieuwd wat de grootste voordelen zijn en wat die voor invloed hebben op jou? Lees ze hieronder;

Besparen op je energiekosten

Met een slimme thermostaat kun je flink besparen op je energierekening. Wil je flink besparen, maar wil je er eigenlijk zelf weinig moeite voor doen, dan is een slimme thermostaat ideaal. Hij doet het werk namelijk voor jou! Gemiddeld besparen mensen 24% aan gas voor verwarming na het installeren van een slimme thermostaat. Er zijn bijvoorbeeld ook thermostaten met bewegingssensoren. Wanneer je dan vergeet de verwarming lager te zetten als je van huis bent, nemen de sensoren dit waar en geven ze het seintje aan je thermostaat om hem lager te zetten. 

Zelfprogrammering

Een zelfprogrammerende thermostaat kan jouw gebruikerspatroon onthouden en daardoor een programmering vaststellen. Zo hoef je die zelf niet aan te maken. Zorg ervoor dat je tijdens de “leerperiode” zo zuinig mogelijk leeft en je “normaalste” dag- en nachtpatroon aanhoudt. Zo kun je ook enorm veel besparen op je energiekosten in de toekomst. Klein nadeel van een zelfprogrammerende thermostaat is uiteraard wel dat je een bepaald vast patroon moet hebben. Variëren je werktijden bijvoorbeeld enorm, dan heb je hier eigenlijk niets aan.

wifi thermostaat

Gemak en plezier 

Naast het feit dat een slimme thermostaat enorm veel gemak oplevert (je kunt de verwarming op afstand lager zetten, dat scheelt weer een wandeling richting je thermostaat), levert het ook een hoop plezier op. We houden nou eenmaal van smart oplossingen en pronken daar ook graag mee richting anderen. Slimme thermostaten die je inzicht geven over je energieverbruik kunnen er ook een spelelement inbrengen. Hoe kun je nog meer besparen op je kosten? Het wordt een uitdaging waarvan je de uitslag nauwlettend in de gaten kunt houden. 

Lees ook eens hoe je kunt besparen op je verwarmingskosten door je glas aan te passen naar triple glas