Vroeger was het enorm simpel: je had een huis met enkel glas of je had een huis met dubbel glas. Nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig niet meer met enkel glas opgeleverd. Dubbel glas is de nieuwe standaard. Maar wat is dan eigenlijk HR++ glas of triple glas? Ik ga daar in deze blog dieper op in. 

Dubbel glas

Vrijwel iedereen kent het fenomeen dubbel glas wel.  In veel oude huizen wordt het enkel glas stuk voor stuk vervangen door dubbel glas.  Enkel glas isoleert niet goed en hierdoor gaat veel warmte verloren door de ramen.  Het laten vervangen van enkel glas is natuurlijk een investering (al is de dubbel glas prijs zeker wel betaalbaar), maar die investering haal je er zo weer uit doordat je stookkosten enorm zullen dalen. Daarnaast verhoogd het ook de waarde van je woning.

Hr++ glas 

Je kunt kiezen voor normaal dubbel glas, maar je kunt ook kiezen voor HR glas, HR++ glas of zelfs HR+++ glas.  Indien je een oude karakteristieke woning hebt met glas in lood, waarbij je het zonde vindt om dat te vervangen voor normaal glas,  kun je ook kiezen voor voorzetramen. Isolerend glas bestaat uit twee of drie glasplaten met een tussenruimte gevuld met lucht. Het verschil tussen de soorten isolerend glas laat zich zien in een U waarde. Des te lager de U-waarde, des te beter isoleert het glas. Enkel glas heeft daarom de hoogste U-waarde en HR+++ glas heeft de laagste U-waarde. 

HR++ glas is dubbel glas dat voorzien is van een dun metaallaagje. Dit laagje zie je natuurlijk niet,  maar zorgt er wel voor dat stralingswarmte wordt tegengehouden.

triple glas

Triple glas

De effectiviteit van dat metaallaagje wordt aangeduid met de ++. Triple glas heeft 3x een plusje dus je kunt je voorstellen dat dit type glas enorm isolerend werkt. Je bespaart enorm veel op je energierekening en je houdt in de winter de kou buiten en in de zomer de warmte.  Ideaal dus.  De triple glas prijs ligt uiteraard hoger dan die van HR++ of dubbel glas, maar je bespaart er dan ook meer gas- en energiekosten mee). Doordat het zo’n goede isolerende werking heeft, is het wel aan te raden je huis goed te isoleren.  Je kunt daarvoor bijvoorbeeld ventilatieroosters installeren.  

Weten jullie eigenlijk welk glas jullie in huis hebben?