Word jij regelmatig wakker met een verstopte neus? Heb je een enorm droge huid? Je kunt de oorzaak in je gezondheid zoeken, maar de oplossing ligt misschien wel gewoon in je woning. Wist je dat de luchtkwaliteit bij jouw in huis namelijk zowel een positief als negatief effect kan hebben op je gezondheid? In dit artikel lees je daar meer over.
Luchtkwaliteit bij jouw in huis
Te droge lucht in huis kan problemen veroorzaken, net als te vochtige lucht. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 30% en 60%. Koudere temperaturen kunnen er voor zorgen dat de luchtvochtigheid in huis daalt. In de wintermaanden is de kans dus groter op een te droge lucht in huis. Daarnaast zetten we de centrale verwarming dan ook nog eens aan, wat ook nog eens bijdraagt aan een droge lucht in huis. Droge lucht in huis kan zeker een oorzaak zijn van gezondheidsklachten zoals droge, gebarsten lippen, een verstopte neus, hoesten, hoofdpijn etcetera. Dat kun je dus eenvoudig voorkomen door de luchtvochtigheid in huis te verhogen. Hoe je dat het beste en snelste kunt doen? Dat lees je hieronder!
Luchtvochtigheid test
Natuurlijk heb je speciale meters om te kijken of de luchtvochtigheid bij jou in huis in orde is. Wil je nou snel weten of het een mogelijke oorzaak kan zijn, dan kun je de volgende simpele test uitvoeren.
Dit heb je nodig:
- 2 ijsblokjes
- een glas water
Vul een glas met water en doe er de 2 ijsblokjes bij. Laat het glas vervolgens ongeveer 5 minuten staan. Als het glas druipt van condensatie is de luchtvochtigheid in huis te hoog. Is er juist helemaal geen condens te zien, dan is de luchtvochtigheid in huis echt te droog.
Een luchtbevochtiger is de oplossing
Het toevoegen van kamerplanten is één optie om de luchtvochtigheid te verhogen, maar is de luchtvochtigheid in huis echt te laag dan kan een luchtbevochtiger worden gebruikt. Er zijn nogal wat verschillende soorten luchtbevochtigers, maar de beste luchtbevochtiger zorgt ervoor dat de luchtkwaliteit binnen uw huis optimaal wordt. Daarnaast is het handig om te kijken naar het geluidsniveau van het apparaat. Je wilt natuurlijk dat hij bijna geen geluid maakt. De grootte van het waterreservoir is ook van belang. Des te groter, des te langer je de luchtbevochtiger kunt laten draaien. Kijk ook even voor welke afmeting woonruimte het apparaat het meest geschikt is.
Ga jij thuis ook aan de slag om te kijken of de luchtkwaliteit in orde is?