Verhuizen is best wel ingrijpend en overweldigend. Er komt veel op je af, je moet veel regelen en je wilt het natuurlijk allemaal zo efficiënt mogelijk doen. Een goede voorbereiding is daarbij essentieel. Veel mensen maken een goede planning en een actieplan. Toch wordt er vaak één essentieel punt overgeslagen: de verhuisbudgetplanning. In dit artikel delen we een aantal handige tips om kosten te besparen, leggen we de verhuisbudgetplanning uit en inspireren we je om er ook een te maken voor je verhuizing.

Verhuisbudgetplanning

Verhuisbudgetplanning; een mooi lang woord voor galgje, maar daarnaast ook essentieel voor een komende verhuizing. Je wilt natuurlijk zo stressvrij mogelijk de verhuizing doorkomen en daarbij al zeker geen financiële stress krijgen. Door van te voren een verhuisbudgetplanning op te stellen, kun je jezelf alvast voorbereiden op de kosten die gaan komen vóór, tijdens en na de verhuizing. Juist door transparant te zijn naar jezelf, kom je niet voor verrassingen te staan en kun jij je focussen op het zo soepel laten verlopen van de verhuizing. 

Overzicht van kosten 

Voor je een duidelijk overzicht gaat samenstellen is het van belang eerst je eerste gedachten op papier te zetten. Welke kostenposten komen er bij een verhuizing kijken? Denk daarbij aan kleine kosten als verhuisdozen aanschaffen, maar ook aan de grote kosten als het inhuren van een professioneel verhuisbedrijf. Mocht je nog op zoek zijn naar een verhuisbedrijf in Weert, dan is Rik Dieteren echt aan te bevelen. 

Je hoeft er in dit stadium nog geen kosten achter te zetten, simpelweg de kostenposten. Vergeet ook geen kostenpost te reserveren voor onvoorziene uitgaven. 

verhuisbudgetplanning opstellen

Budget opstellen 

Schrijf eerst voor jezelf een bedrag op wat de verhuizing volgens jou gaat/mag kosten. Wanneer je alle kostenposten beschreven hebt, ga je aan de slag met de daadwerkelijk verwachte kosten die daarbij komen kijken. Wanneer je alles hebt ingevuld, vergelijk je het totaalbedrag met het bedrag dat je als eerste had opgeschreven. Valt het mee? Of juist tegen? Ga voor jezelf na welke kosten van jou wel lager mogen en welke waarschijnlijk ook lager kunnen. Verhuisdozen kun je bijvoorbeeld kopen, maar je kunt ook bananendozen regelen bij de lokale supermarkt. Veel mensen zetten hun gebruikte verhuisdozen na de verhuizing ook op Marktplaats. Zo bespaar jij direct kosten! 

Gebruik de verhuisbudgetplanning tijdens de verhuizing

Ook tijdens de verhuizing gebruik je de gemaakte planning. Vink af wat je reeds hebt betaald, maar pas het her en der ook aan als rekeningen hoger of juist lager uitvallen. Zo houd je tijdens de verhuizing grip op de kosten. Hou ook het potje onverwachte uitgaven in de gaten. Is dit nog hoog genoeg? Overweeg deze anders bij te stellen. 

Evaluatie na de verhuizing

Na de verhuizing – wanneer je heerlijk op de bank in je nieuwe huisje zit – pak je de planning er nog eens bij. Klopte het een beetje? Waar ging het mis? Of waar zat het juist mee? Schrijf dit voor jezelf op. Hoogstwaarschijnlijk (al denk je daar nu waarschijnlijk nog niet over na) ga je over een langere tijd weer verhuizen en dan kun je dit document gebruiken bij het opstellen van een nieuwe verhuisbudgetplanning. 

Succes met verhuizen!