Het is een trend die we steeds vaker zien: van gas naar inductie. Ook ik deed dit. Ik deel in dit artikel mijn persoonlijke ervaringen van het koken op inductie en wat je allemaal moet regelen voor een overstap. 

Waarom inductie?

Oké, ik moet wel helemaal eerlijk zijn. Eigenlijk kookte ik voorheen op een keramische kookplaat. Dat heb ik 8 jaar lang gedaan. Toen we gingen verhuizen, kregen we een keuken met een gasfornuis. Dat was niet wat we wilden, dus toen we een nieuwe keuken gingen plaatsen wisten we het zeker: er komt een inductie kookplaat. Beter voor je portemonnee en voor het milieu! 

Van Gas naar inductie

Wellicht heb je weleens van het initiatief “Van Gas naar inductie” gehoord. De organisatie helpt consumenten met de overstap van gas naar inductie. Die overstap is niet alleen het wennen. Je moet er namelijk ook best wel het een en ander voor regelen. Je keuken moet “inductie-klaar” gemaakt worden. Bij ons moest er bijvoorbeeld een en ander aan elektra worden veranderd. Dit hebben wij laten doen, zodat je zeker weet dat alles goed kan worden aangesloten.

Inductie kookplaat

Inmiddels heb ik al een paar maanden ervaring met mijn nieuwe kookplaat. Wat ik er nu precies van vind?! Ideaal! Ik kan iedereen inductie kookplaten aanbevelen. Ik was het natuurlijk al gewend om een “glasplaat” schoon te maken doordat ik op keramisch kookte. Toen ik een paar weken moest koken op gas, wist ik meteen de belangrijkste reden om over te stappen: wat een rotklusje dat schoonmaken. Ik maak mijn kookplaat nu een paar minuutjes na het koken meteen schoon met Mr. Muscle Cerafix en een glaskrabber. In een paar minuutjes gepiept.

inductie
inductie

Koken

Het koken (ook niet onbelangrijk natuurlijk) gaat ook echt gemakkelijk. De power stand is ideaal als je even zat te slapen en je water bijvoorbeeld snel wilt laten koken. Wellicht moet je in het begin wel even wennen aan het koken op inductie. Het gaat namelijk super snel. Zeker in vergelijking met koken op gas, warmt je eten veel sneller op. In tegenstelling tot gas en keramisch, wordt de pan opgewarmd in plaats van je fornuis. Voordeel hiervan is ook dat je na het koken heel snel je kookplaat kunt schoonmaken.

En niet onbelangrijk: onze gasrekening ging ook meteen een stuk omlaag.

Pannen

Ik heb wel nog een laatste tip: kijk even goed naar je pannen. Wanneer je jouw pannen hebt gebruikt op een gasfornuis, kunnen deze namelijk bol worden aan de onderkant. Hierdoor werken je pannen niet optimaal op je inductiekookplaat. Wellicht moet je dus even je pannen vervangen! Maar geloof me, dat is het allemaal waard!