Hoewel ik echt voorstander ben van: tegel eruit, plant erin, snap ik ook heel goed dat je tuin ook praktisch moet zijn. Zelf hebben wij daarom bijna heel onze tuin betegeld. Wil jij ook je tuin betegelen? Gebruik dan deze 6 handige tips:

Tuin betegelen

Het lijkt wellicht heel gemakkelijk om je tuin te betegelen, maar je moet best wel met wat zaken rekening houden. Je wilt het natuurlijk wel in één keer goed doen. Met de volgende 6 tips moet het eigenlijk wel goed komen. Lees ze dus goed door en ga aan de slag. Dan zit je deze zomer nog te genieten op je eigen terras!

Tip 1: Gebruik het juiste gereedschap

Een goed begin is het halve werk. Dat geldt zeker voor deze klus. Goed gereedschap is daarom echt noodzakelijk. Nou begrijp ik ook heel goed dat je niet dagelijks te tuin gaat betegelen. Het aanschaffen van gereedschap is daarom wellicht een beetje overdreven. Bij RentSetGo kun je eenvoudig gereedschap huren. Dat geldt overigens ook voor al het tuingereedschap. Mocht je bijvoorbeeld een boom moeten kappen, huur dan een kettingzaag.

Tip 2: Leg een goede fundering

Wat je echt niet wilt hebben is dat je terras na een paar jaar gaat verzakken. Een goede fundering is daarom de belangrijkste stap. Je kunt hiervoor op internet genoeg tips vinden. Zorg dat je met een trilplaat het zand goed aandrukt.

Tip 3: Plaats boordstenen

De zijkanten van je terras sluit je af met boordstenen. Dit zorgt ervoor dat je terras op zijn plaats blijft. Wanneer je de gehele tuin gaat betegelen is dat natuurlijk niet van toepassing, maar zoals ik al aangaf is groen in je tuin natuurlijk ook erg belangrijk!

tuin betegelen

Tip 4: Span een touw

Hoewel je misschien denkt dat je op het blote oog wel kunt zien of je terras “recht” loopt, is het wellicht toch handig om een touw te spannen. Zo ga je zeker niet de mist in. Houd ook rekening met afwatering. Door je terras iets te laten aflopen bepaal jij waar het water naartoe gaat. Wij hebben bijvoorbeeld een groot in de tuin zodat daar al het water naartoe gaat en onze tuin nooit overstroomd.

Tip 5: Goede afwerking

Wanneer je het terras hebt gelegd, is het belangrijk dat je gaat voor een goede afwerking. Tril de stenen goed aan. Ook hiervoor gebruik je een trilplaat. Zet je mooie vazen binnen wel even op een veilige plek! Voeg de tegels met voegzand. Strooi het zand erop en veeg het erin. Voor het mooiste resultaat herhaal je dit dagelijks gedurende een week. Zo weet je zeker dat je tegels mooi gevoegd blijven (ook na een fikse regenbui). Je kunt het dan eventueel nogmaals aan trillen om er zeker van te zijn dat het voegzand goed gezakt is.

terras aanleggen

Tip 6: Onderhoud

Deze stap is de laatste, maar zeker niet het onbelangrijkste! Onderhoud je jouw terras goed dan blijft deze langer goed. Geef hem met regelmaat een goede schoonmaakbeurt!

Fotocredits: @mirandadriehuizen

Heb je ook de volgende blogs al gelezen:
4 planten die niet mogen ontbreken in jouw tuin!
Schutting kiezen: Waar ga jij voor?