Is jouw trap flink versleten en toe aan renovatie? Of wil je de trap een make-over geven zodat het beter past bij jouw nieuwe interieur? Bereid je dan eerst goed voor. Bij een traprenovatie komt namelijk meer kijken dan je denkt. Je komt voor allerlei keuzes te staan die zowel invloed hebben op de uitstraling als op de prijs. In het onderstaande artikel lees je waar je op moet letten om van de traprenovatie een groot succes te maken. 

Kosten traprenovatie

We begrijpen dat je meer wil weten over de kosten van een traprenovatie. Helaas kunnen we niet direct een prijsindicatie geven. De totale kosten zijn namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Zet daarom eerst duidelijk op een rijtje waar de traprenovatie aan moet voldoen en hoe jouw huidige trap eruitziet. Aan de hand van deze punten kun je een inschatting van de prijs maken. Tip: Lees meer over de kosten van een traprenovatie en vraag vervolgens een offerte op maat aan. 

Vorm en type trap

De vorm van je trap heeft veel invloed op de prijs van de renovatie. Een rechte trap is bijvoorbeeld veel eenvoudiger op te knappen dan een gedraaide trap. Hierdoor zal de prijs ook lager liggen. Hetzelfde geldt voor het type: heb je een open trap of een gesloten trap? Een open trap zonder stootborden is vaak goedkoper dan de renovatie van een gesloten trap.

Formaat en aantal treden 

Uiteraard speelt ook het formaat van jouw trap een belangrijke rol. Hoeveel treden heeft de trap? En wat zijn de afmetingen van de traptreden? Meet de breedte en diepte van de treden nauwkeurig op. Houd deze afmetingen bij de hand tijdens het online shoppen of bij het aanvragen van een offerte. 

traprenovatie

Stijl en materiaalkeuze 

Het bepalen van de stijl van je nieuwe trap is natuurlijk het leukste onderdeel. Houd rekening met de interieurstijl, het materiaalgebruik en het kleurenpalet van de ruimte. Het is heel belangrijk dat de trapbekleding mooi aansluit op de aangrenzende vloer. Overweeg daarom om ook de vloer in de hal, gang of desbetreffende kamer te vervangen. Momenteel is dit soort visgraat laminaat erg populair. Het voordeel van een visgraatvloer is dat het past bij veel trapstijlen. Je kunt het bijvoorbeeld combineren met een zwarte of donkergrijze trap voor een stoere look. Houd je meer van luchtig en Scandinavisch? Dan kun je kiezen voor witte traptreden of houten/houtlook trapbekleding in dezelfde houtkleur als de vloer. 

Trapwangen, stootborden en leuningen

Denk ook na over de uitstraling van de eventuele trapwangen (de zijkanten), de stootborden (het gesloten gedeelte onder de traptrede) en de trapleuning. Moeten deze elementen een contrasterende kleur of dezelfde kleur als de treden krijgen? Wellicht is het mooi om juist variatie aan te brengen in de materiaalkeuze. Er kan zelfs led verlichting in worden verwerkt voor extra veiligheid én een sfeervolle uitstraling.

Zelf renoveren of uitbesteden

Als al jouw wensen voor de nieuwe trap duidelijk zijn, kun je bepalen of je de traprenovatie zelf gaat uitvoeren of het liever aan een professional overlaat. Beide opties hebben andere voordelen. Zo is zelf renoveren voordeliger, maar uitbesteden een stuk sneller en gemakkelijker.