In veel gevallen heeft je (nieuwe) woning al een trap en is het niet nodig om een nieuwe trap te kopen. Toch zijn we tegenwoordig veel aan het klussen in huis en zijn we op zoek naar extra ruimte. We toveren bijvoorbeeld die vlizozolder om tot een ruimte waar je echt functioneel gebruik van kunt maken, met behulp van bijvoorbeeld een dakopbouw. In dat geval heb je – voor je nieuwe functionele ruimte – wel een nieuwe ruimtebesparende trap nodig. Ook kiezen veel mensen voor een “mooiere” trap wanneer deze zich bevindt in de woonkamer. Kortom: genoeg redenen om een trap te kopen. In dit artikel deel ik allerlei handige weetjes over trappen, die een trap kopen een stuk gemakkelijker maken. 

Trap kopen 

Wellicht dacht je: “Ik koop gewoon een trap”. Nou vergeet dat maar gerust. Er zijn namelijk enorm veel keuzes die je kunt maken, want het assortiment trappen is zeer uitgebreid. Waarschijnlijk koop je jouw trap voor een zeer lange periode (al dan niet levenslang), dus is het wel belangrijk een goede keuze te maken. 

Nieuwe trap kopen

Soorten trappen 

Allereerst is het handig een keuze te maken uit de verschillende soorten trappen. Welke trap is geschikt voor jouw woning? Hieronder een kort overzicht;

Steektrap (een trap zonder draai)

Deze trap is helemaal recht en heeft geen draai. Daarmee neemt hij wel wat meer ruimte in beslag, maar doordat er geen bocht in zit zijn alle treden gelijk. Dit zorgt voor extra veiligheid. Deze trap is redelijk eenvoudig te monteren en daardoor is dit ook de meest budgetvriendelijke soort trap.  

Bordestrap (een trap met een rustpunt)

Deze trap klinkt niet alleen chique, hij is het ook! Je hebt één of meerdere platformen (bordessen). Handig als je elkaar vaak tegenkomt op de trap en even langs elkaar wilt lopen. Hoewel deze trap dus wel vaak een bocht heeft, lopen de treden recht naar boven (net als bij een steektrap). Ook deze trap is dus enorm veilig te belopen. 

trap kopen

Halfslag trap (draaitap met een rechthoekige buitenzijde)


Deze trap is wellicht de meest-ruimtebesparende. Hij draait als het ware om slechts één spil 180 graden naar boven. De ruimte onder de trap is daarom nog functioneel te gebruiken. 

Onderkwart trap (de naam zegt het al een beetje: een trap die onderaan een kwartdraai maakt) 


Doordat deze trap een hoek heeft van 90 graden, is deze trap ruimtebesparend en wordt er minder ruimte ingenomen dan bij bijvoorbeeld een rechte steektrap. 

onderkwarts trap

Hoeveel treden heeft een trap? 

Dit zou zo een vraag kunnen zijn tijdens een Quiz op tv. Weet jij het goede antwoord? Eigenlijk is dit een strikvraag. De ene trap heeft namelijk meer treden dan de andere. De meeste trappen in bestaande woningen hebben echter 13 treden.  De hoogte van een trede is namelijk tussen de 18 – 21 cm. Wanneer je de verdiepingshoogte deelt door deze afmeting kom je dus vaak op 13 uit. Toch zie je bij nieuwbouwwoningen vaak dat het aantal treden hoger ligt (bijvoorbeeld 15). Dit komt doordat de verdiepingshoogte in nieuwbouwwoningen vaak hoger ligt dan de woningen van vroeger. 

Enkele onderdelen van een trap 

Een trap heeft meestal traptreden, stootborden en trapbomen. Een trapboom is de zijkant van de trap, waar de treden aan bevestigd zijn. De treden hoeven we waarschijnlijk niet toe te lichten. Al is het wel handig te weten dat deze wettelijk in nieuwbouwwoningen minimaal 22 cm diep moeten zijn. Stootborden zijn optioneel. Je kunt ook kiezen voor een open trap. In dat geval zijn stootborden weggelaten en kijk je “door de trap heen”. Hier werd in het verleden vaak voor gekozen, wanneer de trap zich bevindt in de woonkamer. Zo houd je het namelijk open en ruimtelijk. 

Nog meer vragen? Stel ze gerust!

Lees ook eens;