In woonprogramma’s zie je dat slaapkamers tegenwoordig vaak ingericht worden als onpersoonlijke, anonieme hotelkamers. Strak, zwart en wit zijn de steekwoorden. Trendy? Zou kunnen. Maar als je meer houdt van warme kleuren is een Toscaanse stijl wellicht een beter uitgangspunt. Je vult deze natuurlijk aan met persoonlijke spulletjes. Het is weer eens wat anders!

De Toscaanse slaapkamer?

Als je op je telefoon of tablet met goedkoop internet googelt op Toscaanse slaapkamer krijg je vooral klassieke vertrekken te zien. Alsof elke Toscaan in een middeleeuwse omgeving slaapt. Dat geeft dus een vertekend beeld. Máxima Zorreguieta zei eens: de Nederlander bestaat niet. Dat zou je ook kunnen zeggen van de Toscaanse slaapkamer. Natuurlijk zijn die niet allemaal hetzelfde, al zie je veel elementen terugkomen. De terracotta vloer is er daar één van: tegels, stenen of plavuizen die lekker koel voelen aan je voeten – vanwege het klimaat. Over klimaat gesproken: luiken aan de ramen zijn ook geen uitzondering. Gordijnen zijn dik en donker om ‘s morgens niet te vroeg ontwaakt te worden door de zon, en ‘s winters de kou van het raam nog meer tegen te houden. 

toscaanse slaapkamer

Zachte en natuurlijke kleuren

Een dressoir of ladekast van donkerbruin hout kleurt mooi bovenop de terracottavloer. Nog even over die koele vloer: in Nederland is dat niet altijd even aantrekkelijk, dus kun je onder het bed een tapijtje neerleggen. In gebroken wit of beige, lekker neutraal tegen de andere kleuren. Want de muur is niet zelden zacht oker of geel, of juist roze. Ook reseda-, appeltjes- of bamboegroen komt vaak voor. Blauw en grijs wat minder, laat staan zwart. Men kiest voor zachte kleuren die aansluiten bij de natuur – en die is volop aanwezig in Toscane. Kledingkasten zijn statig en veelal versierd met frivoliteiten. En een plant doet wonderen, het liefst eentje die weinig verzorging nodig heeft zoals een vingerplant. Dat brengt de natuur alleen maar nog dichterbij in een ruimte die toch al grotendeels uit hout en steen bestaat.

Gordijnstokken met houten ringen

Met een olijfgroen dekbed wordt de sfeer nog warmer. Kijk hier of je een kleur kunt vinden die je mooi vindt passen. Een buikfles, witte stenen beeldjes en andere eeuwenoude invloeden maken het geheel meer mediterraan. Je persoonlijke touch: een poster van je favoriete (oude) film, een blad met grote druipkaarsen, droogbloemen en dikke, donkerbruine gordijnstokken met grote houten ringen in plaats van metalen rails en haken. Kiekjes van dierbaren maken het af. Geen clichématige teksten, onpersoonlijke attributen of houten takken waar gloeilampen aan vastgemaakt zijn en die voor kunst doorgaan. Er zijn diverse boeken over Toscaanse interieurs. Laat je inspireren!