We willen allemaal massaal besparen op onze energiekosten. De prijzen zijn gelukkig door het prijsplafond weer wat meer acceptabel, maar elke euro die je er mee kunt besparen is natuurlijk goed voor je portemonnee en zal je helpen met alle andere duurder wordende vaste lasten. Wanneer je een slimme meter in huis hebt,  is het je wellicht al opgevallen dat vaak een groot deel (al dan niet de grootste kostenpost) van de kosten op je energierekening te danken zijn aan verlichting in huis. Dit terwijl je hier juist enorm gemakkelijk op kunt besparen. Ben jij benieuwd naar tips om te besparen op verlichting? Lees dan snel verder…

Besparen op verlichting

Er zijn enorm veel tips om te besparen op verlichting. Een aantal welbekende, maar ook een aantal minder bekende. Wist je dat ledverlichting met dimmer bijvoorbeeld nog zuiniger is. Dim je een led lamp met bijvoorbeeld 25% dan bespaar je ook daadwerkelijk 25% op je verbruik van die lamp. Zo kun je met dimbare LED lampen je stroomverbruik nog verder verlagen. Daarnaast zijn dimbare LED strips op het moment enorm trendy en populair. Je kunt eenvoudig online een LED strip kopen. Lees hieronder de andere tips waarmee je het snelste en het beste kunt besparen op verlichting;

besparing led strips met dimmer

Tip 1: vervang je lampen

Wellicht heb je deze tip al opgevolgd, want het is een van de meest bekende bespaartips. Vervang je oude halogeen- en gloeilampen voor ledverlichting. Het verbruik is een stuk lager. Begin met het vervangen bij de lampen die je het meest aan hebt staan, maar kijk ook eens kritisch in ruimtes waar je niet zo vaak bent zoals de zolder, kelder en schuur. Je kunt oude lampen gratis inleveren bij een WeCycle inleverpunt.

Tip 2: brandt alleen lampen in ruimtes waar je bent 

Deze tip is eigenlijk zo vanzelfsprekend, maar toch zijn er nog enorm veel mensen die lampen aan hebben op plekken waar ze niet zelf zijn. Tuinverlichting kan natuurlijk gezellig zijn, maar is natuurlijk ook wel zonde van het verbruik. Leer kinderen ook aan dat zij lampen uitdoen, zodra ze de kamer verlaten. 

Tip 3: Gebruik daglicht

Laat het zonnetje lekker naar binnen schijnen. Zorg voor lichtdoorlatende raambekleding. Heb je niet zoveel ramen in huis, kijk dan eens naar de mogelijkheden om toch meer licht te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een mooie lichtkoepel. Je kunt licht ook beter verspreiden door je woning door het licht te laten weerkaatsen. Hang een mooie spiegel op, schilder je muur in een lichte kleur en zorg voor een lichte vloer. 

bespaartips verlichting

Zo zie je maar dat je enorm veel kunt besparen op je verlichting, zonder dat je in het donker hoeft te zitten.