Je bent op bezoek bij iemand met Hue lampen. Dit moet natuurlijk even gedemonstreerd worden. Met een tik op een smartphone gaat de lamp aan, nog een tik en de lamp gaat weer uit. Gefeliciteerd, had je dit niet met die knop aan de muur kunnen doen? Vaak wordt vergeten dat ‘smart home’ eigenlijk voor ‘huisautomatisering’ staat. Handelingen die je normaal gesproken zelf zou uitvoeren worden nu automatisch uitgevoerd. Dat is dus niet alleen een afstandsbediening in plaats van een knop. Dit betekent dat je met een timer de verlichting in kunt schakelen als je niet thuis bent om jouw woning er verlicht uit te laten zien, of de thermostaat lager te laten gaan als je de voordeur achter je sluit om naar je werk te gaan.

Wat maakt een smart home eigenlijk slim?

Ook bij raamdecoratie is er een splitsing tussen zelf bedienen en automatiseren. Naast bediening met een app, wat zeker praktisch voordeel biedt, kun je ook het systeem automatiseren. Door bijvoorbeeld jouw PoweredBlinds via de Google Assistent te koppelen aan de zonsondergang. Of installeer een Somfy lichtsensor die ‘ziet’ wanneer het buiten donker of licht wordt. Dan hebben we het echt over automatisering. Dat er ook een sensor is die registreert als je hand in de buurt van de gordijnen komt is reuze handig, maar dat is niet echt huisautomatisering.

Wil je meer apparaten bedienen? Lees dit eerst!

Er is een leuke aanbieding van een smart home IP beveiligingscamera. Heel mooi, tot je ontdekt dat het apparaat niet te koppelen valt aan je Apple HomeKit systeem in huis. Niet alleen Apple heeft hier last van, er zijn ook slimme apparaten die blijkbaar toch niet zo slim zijn omdat ze niet te koppelen zijn aan Google Home. Je kunt een RTS systeem van Somfy gebruiken met diverse apparaten van dit merk, maar als je de raamdecoratie wilt koppelen met Google, Apple of Amazon assistent dan heb je een probleem. Een ‘bridge’ zoals het TaHoma systeem werkt met io-control, dit is een standaard die wél ondersteund wordt door meerdere fabrikanten. Zo ben je niet veroordeeld tot producten van één merk. Het is heel mooi om de garagedeur opener, poort bij je erf of de raamdecoratie aan elkaar te koppelen, maar als de Hue verlichting niet meedoet is het toch beperkt.

Kijk voordat je besluit om een systeem te kopen welke koppelingen er mogelijk zijn en met welke merken de producten samenwerken. Er is geen enkel merk dat alles maakt voor de smart home. Zo voorkom je dat je overal weer een andere afstandsbediening of app nodig hebt.

Huisautomatisering moet een verbetering zijn

Het verhaal met de app in plaats van een knop is haast een cliché binnen huisautomatisering. Kijk maar eens op Kickstarter naar alle ‘slimme’ apparaten die een oplossing bieden voor een probleem dat eigenlijk niet bestaat. Of die oude commercials op de televisie waarin ze plastic rotzooi aanprijzen die achter in de kast belandt. Niets om je voor te schamen, we zijn er allemaal ooit ingetuind. Smart home oplossingen vallen helaas ook regelmatig in deze categorie. Bedenk welke voordelen ieder apparaat of dienst biedt en maak zo jouw keuze. Bij elektrische raamdecoratie kun je denken aan:

  • De gordijnen op de slaapkamer openen in de ochtend als het tijd wordt om op te staan.
  • Als de zon op één zijde van de woning staat sluit je alle gordijnen als zonwering.
  • In de avond sluit de raamdecoratie, ook als je nog niet thuis bent.
  • Gaan de gordijnen dicht? Dan schakelt de verlichting in.
  • Zit je net lekker rustig of ben je aan het werk? De raamdecoratie voert het werkt zelf uit zodat je hier geen omkijken meer naar hebt.

De meest populaire toepassingen in huis om te automatiseren zijn verlichting, raamdecoratie en verwarming. Slimme luidsprekers zijn ook populair, niet in de laatste plaats vanwege spraakbediening dankzij de ingebouwde microfoons.

Overweeg twee rails te monteren per venster

Er zijn veel opties zoals rolgordijnen, vouwgordijnen, plisségordijnen, jaloezieën of lamellen. Afhankelijk van de optie kun je kiezen voor lichtdoorlatend, half doorzichtig of verduisterend. Net zoals het met traditionele raamdecoratie normaal is om zowel vitrage als overgordijnen op te hangen, kan dit natuurlijk ook met rolgordijnen. Zo kun je bijvoorbeeld een doorzichtig rolgordijn installeren om het zonlicht te breken en de privacy te verhogen met behoud van natuurlijk licht in de ruimte. Dan is er nog een laag met een minder doorzichtig materiaal. Samen werken ze (bijna) geheel verduisterend. Zo kun je drie soorten verduistering creëren met twee lagen raamdecoratie. Daarnaast staat dit gelaagde effect erg mooi in de ruimte.