Nederlanders hebben gemiddeld meer spaargeld door de corona pandemie. Mensen zijn niet op vakantie geweest, hebben enorm veel geld bespaard doordat ze niet uit eten konden of een biertje konden pakken in de kroeg. Kortom: Nederlanders zijn een stuk rijker. Maar wat kun je nou het beste doen met al dat extra geld? Sparen, beleggen of – wij als huiseigenaren – toch je hypotheek aflossen? Ik neem jullie mee in mijn gedachtekronkels hierover.

Wat kun je het beste doen?

Laat ik beginnen te vertellen dat ik natuurlijk alles behalve een deskundige ben op financieel gebied. Zelf heb ik namelijk al dat overgebleven geld uitgegeven aan de verbouwing van ons nieuwe huis. Toch verdiep ik me wel veel in de financiële mogelijkheden. Ik heb dan ook het idee dat veel meer Nederlanders zich hierin aan het verdiepen zijn. Want het hebben van een Bitcoin wallet is helemaal niet zo vreemd meer. Over Bitcoins gesproken… dat is nou net het enige waarin ik mij wellicht meer in had moeten verdiepen. Soms hoor je echt van die succesverhalen van mensen die Bitcoins hebben gekocht op het juiste moment. Mij persoonlijk lijkt het ook wel risicovol. Ik begreep bijvoorbeeld dat er veel te doen is geweest rondom Bitfinex. Maar zoals gezegd, in Bitcoins had ik mij meer moeten verdiepen (of wellicht moet ik dat nu nog steeds doen).

Hypotheek aflossen

Waar ik wel bekender mee ben, is het aflossen van je hypotheek. Ik volg de financiële blog van Porterenee en daarmee weet ik wel een beetje wat de voor- en nadelen zijn. Zo is de hypotheekrente op dit moment heel erg laag, dus heeft het aflossen van je hypotheek veel minder rendement. Ik zie het zelf alleen anders. Je hypotheek is een schuld. Je zult dat bedrag uiteindelijk dus toch gewoon moeten terugbetalen aan de bank. Hoe meer jij aflost, des te lager worden je maandelijkse lasten. Om daar echt profijt uit te halen, moet je dat bedrag wat je bespaard apart leggen. Dit kan zijn door het te sparen, door het te beleggen of juist door dat bedrag de volgende maand extra af te lossen op je hypotheek. Zo creëer je een sneeuwbaleffect. Het grote voordeel: wanneer het financieel even tegenzit, zijn jouw lasten echt flink verlaagd en daarnaast kun je ook extra sparen op latere leeftijd met je lagere maandlasten voor je pensioen.

hypotheek aflossen

Beleggen

Ook met beleggen ben ik redelijk bekend. Ik ben gestart met beleggen toen de corona uitbraak in Nederland was. De AEX kelderde bizar hard waardoor ik enorm goedkoop kon inkopen. Ook kocht ik aandelen van een veelbelovende partij. Helaas piekte die laatste snel, maar verloor ik daarna vrijwel al mijn geld. In fondsen investeren is minder risicovol en daarom wellicht wat geschikter voor de beginnende belegger. Ik ben er alleen wel achter gekomen dat je voor beleggen geduld moet hebben. Je moet echt lange termijn investeren. Ideaal bijvoorbeeld om over 10 jaar of nog langer, je investering en de winst eruit te halen. Je moet hier dus wel bij passen. Zelf ben ik iemand met een redelijke gat in mijn hand (ik verzin altijd wel nieuwe grote uitgaven zoals vakanties, verbouwingen etcetera). In mijn geval zag ik mijn belegpotje daarom echt als extra spaarrekening. Toen we het dak gingen vervangen van het bijgebouw, moest ik nou eenmaal wat geld hebben. In plaats van maanden te sparen, koos ik ervoor mijn belegrekening leeg te trekken. Zonde want het had nog veel hoger kunnen oplopen in de komende jaren, maar achteraf gezien ook een perfecte beslissing want het hout is die maand na het vervangen van het dak bizar in prijs gestegen. Daar heb ik dus alsnog op bespaard.

Zoals gezegd zijn dit mijn persoonlijke gedachtekronkels. Iedereen mag hier natuurlijk zijn eigen mening over hebben. Wil je echt iets doen met je geld, lijkt het mij altijd verstandig met een deskundige erover te praten. Iedere situatie is natuurlijk uniek en zij kunnen je dan het beste vertellen wat voor jou de beste keuze is.