De kerstdagen komen er weer aan en dat betekent dat we weer kunnen uitpakken tijdens het kerstdiner. Nou wil je natuurlijk niet de hele dag in de keuken staan (hoe ongezellig is dat voor je gasten), maar gourmetten dat kennen we onderhand ook wel. Wat jij gaat doen deze kerst? Sous vide koken! 

Sous vide koken 

Wellicht ben je al een beetje bekend met de term sous vide koken , maar mocht dat nou niet het geval zijn dan volgt hier een korte toelichting: Sous vide is een bepaalde kooktechniek waarmee je een bepaalde garing kunt bereiken, zonder dat het aanbrandt, We willen immers geen zwarte biefstuk aan onze schoonouders voorschotelen. Sous vide apparatuur houdt een waterbad op een bepaalde temperatuur waardoor je gerecht de perfecte garing bereikt zonder dat het je stress oplevert of heel veel moeite en tijd kost.

Sous vide apparatuur

Nu je weet wat sous vide inhoudt, is het handig om te weten welke apparatuur je nodig hebt. Er zijn verschillende soorten Sous vide apparatuur verkrijgbaar. Naast enkele benodigdheden die je waarschijnlijk toch al in de keuken hebt liggen, heb je een sous vide stick of wateroven nodig. Een sous-vide stick is een thermometer, waterpomp en verwarmingselement in één. Het is een compact apparaat wat je in een waterbad kunt steken. De stick heeft geen reservoir, dus die heb je nog nodig. Je kunt hiervoor een pan gebruiken, maar dat is minder optimaal dan wanneer je kiest voor een sous-vide apparaat met reservoir. Een sous-vide wateroven werkt eigenlijk hetzelfde als de stick, maar heeft wel een geïntegreerd reservoir. Het nadeel is wel dat hij iets duurder in aanschaf is en hij meer ruimte in beslag neemt. Dit is een overweging die je moet maken.

sous vide koken

De voordelen van sous vide 

Om je compleet te overtuigen om deze kerst Sous vide toe te passen, volgen hieronder nog even de voordelen; 

  • Gerechten zijn gezonder (geen boter of olie nodig en voedingsstoffen blijven behouden) 
  • Gerechten hebben een betere smaak (doordat je langzaam gaart, blijft de structuur en smaak het beste behouden) 
  • Gerechten zijn kleurvoller (groenten behouden hun kleur) 
  • Voor ieder budget (je kunt kiezen voor professionele apparatuur die minder dan 200 euro kosten, maar je kunt ook voor apparatuur kiezen die geschikt zijn voor de hobbykok) 
  • Je kunt er enorm veel in bereiden; vlees, vis, eieren, groente, granen, sauzen, soepen, desserts en zelfs drankjes. 

Ga jij je verder verdiepen in Sous vide koken of ga je er zelfs deze kerst al mee aan de slag? Laat het weten!