Je tuin kan verschillende doeleinden hebben. De één vindt het belangrijk dat je er een barbecue moet kunnen houden voor een grote vriendengroep, terwijl de ander het beschouwt als een plekje om volledig tot rust te komen. Zoals je misschien al wist, richt Feng Shui zich vooral op dat laatste, maar relaties zijn niet minder belangrijk. Hoe je beide dus combineert in je tuin? Wij geven je een paar handige tips. 

Alles draait om balans tussen rust en kracht

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van het Yin-Yang principe: De Yin elementen zijn rust en zorgen voor ontspanning, terwijl de zogenoemde Yang elementen juist krachtig zijn en je hersenen stimuleren. Het is belangrijk op van beide enkele elementen te hebben. Water in je tuin zorgt bijvoorbeeld voor de nodige rust, denk bijvoorbeeld aan een vijver of een mooie fontein. Ook planten en stenen maken van je tuin een harmonieuze plek. Wist je bijvoorbeeld dat planten en bloemen je stress en angst verminderen? Tijd dus om even langs het tuincentrum te gaan en je tuin wat op te fleuren. 

feng shui

Gebruik organische vormen voor Feng Shui

Hoewel Feng Shui staat voor harmonie en balans, zijn er echter ook verschillen als je een Feng Shui tuin zou vergelijken met bijvoorbeeld een minimalistische tuin. Misschien dat je in eerste instantie zou denken dat rechte lijnen het best werken (dat ziet er toch overzichtelijk uit?), zijn juist organische vormen zoals cirkels en kronkelende paden beter voor de circulatie van positieve energie. 

feng shui tuin

Denk goed na over de plaatsing van alle elementen

Het plaatsen van objecten is ook belangrijk voor een harmonieuze tuin. In een Feng Shui tuin is het de bedoeling dat je tuin je uitnodigt om er plek te nemen. In dat geval moet je een plekje hebben waar je enerzijds overzicht hebt en tegelijkertijd beschutting hebt. Dat zorgt namelijk voor een veiliger gevoel. Plaats je meubels bijvoorbeeld niet in het midden van je tuin en zorg dat er ook een schaduwplekje is waar je kunt zitten. 

feng shui interieur tuin

Houd je tuin opgeruimd

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, toch? Hetzelfde principe geldt voor je tuin. Houd dus ook in je tuin regelmatig een opruimbeurt en zorg dat je gereedschappen opbergt en het onkruid verwijdert. Haal ook takken, bladeren en ander afval weg. Zo houd je overzicht en word je uitgenodigd om in je glazen veranda van je tuin te gaan genieten. Als je niet echt groene vingers hebt, is het slim om planten te kiezen die niet al te veel woekeren en weinig onderhoud nodig hebben. Pak er dus snel nog even de bezem uit je schuurtje.