Helaas mag je nog niet volledig terug naar kantoor en zullen heel veel werkenden in Nederland de opdracht van hun werkgever hebben gekregen om gedeeltelijk thuis te blijven werken. Veel mensen vinden het fijn omdat ze thuis niet worden gestoord door collega’s of leidinggevenden met vragen of een kletspraatje. Echter mis je thuis wel de gezelligheid van de collega’s om je heen op kantoor. Als je dan toch vaker thuis moet gaan werken, wil je uiteraard wel zorgen voor een fijn ingerichte thuiswerkplek. Hieronder enkele tips om een fijne thuiswerkplek te creëren. 

Vaste werktijden

Als je thuiswerkt is de privé-werkbalans compleet verdwenen. Soms heb je thuis nog weleens de neiging om ’s avonds je laptop nog even open te slaan om wat mails te beantwoorden. Gebeurt dit incidenteel dan is er niets mis mee. Gebeurt dit echter vaker, dan is het tijd om jezelf vaste werktijden op te leggen, zodat je een fijner ritme hebt en meer zorgt voor de scheiding van je privé en werkleven. 

Wat heb je nodig voor een thuiswerkplek?

Wat heb je allemaal nodig om voor jou de ideale thuiswerkplek in te richten? Uiteraard een bureau, bureaustoel, schermen, kast, toetsenbord en muis en een headset. Print je veel thuis? Dan heb je uiteraard ook behoefte aan een betrouwbare printer, printpapier en een volle inktcartridge. Je kunt aan je leidinggevende vragen of er een budget per werknemer is om een thuiswerkplek in te richten. Veel bedrijven willen dat de werknemers thuis ook hun werk kunnen uitvoeren en stellen daarom een budget beschikbaar waarvoor je je thuiswerkplek in kunt richten. Zo kun je eventuele kosten besparen op het zelf aanschaffen van noodzakelijke spullen voor je thuiswerkplek. Heb je veel spullen of papieren om op te ruimen aan het einde van een werkdag? Een roldeurkast bestellen zorgt ervoor dat dit probleem is opgelost en je aan het einde van de dag al je spullen in de kast kunt stoppen.

Kies een ruimte

Kies thuis een ruimte waar je fijn in kunt werken. Midden in de woonkamer is wellicht niet de juiste keuze als je geregeld kinderen om je heen hebt rennen. Probeer een eigen ruimte te hebben, waar je je rustig kunt terugtrekken om te bellen of geconcentreerd te kunnen werken. Een aanrader is om te zorgen voor een vaste ruimte of plek, zodat je daar in ieder geval een gewoonte van creëert. 

Clean desk policy

Op kantoor geldt bij veel bedrijven een ‘clean desk policy’ oftewel een schoon bureau voordat je naar huis vertrekt. Probeer dit thuis ook zoveel mogelijk bij te houden. Er is niets zo vervelend om ’s ochtends te moeten beginnen met werken aan een bureau wat vol ligt met papieren, koffiekopjes of rondslingerende punaises en stiften. Door aan het einde van elke werkdag je bureau op te ruimen, zorg je ervoor dat je met een energiek gevoel weer kunt beginnen aan een nieuwe werkdag. 

fijne thuiswerkplek

Houd contact met collega’s

Probeer tussendoor zoveel mogelijk contact met collega’s te houden via (video)bellen. Zo voorkom je dat je het gevoel hebt in een isolement te raken, omdat je minder contact hebt met je collega’s dan je normaal gesproken gewend bent. 

Motiveer jezelf 

Sommige mensen vinden het thuis lastig om heel de dag gemotiveerd te blijven werken. Heb je hier moeite mee? Haal dan tussen de middag een frisse neus buiten of lunch met het gezin. Grote kans dat je hier nieuwe motivatie en energie uithaalt om de rest van de werkdag goed af te sluiten.