Sinds kort hebben Jim en ik een nieuwe hobby: urenlang huizen bekijken op Funda. We zijn tot de ontdekking gekomen dat we eigenlijk best wel zouden willen verhuizen.

Funda rondneuzen: een hobby of concrete verhuisplannen?

Natuurlijk komt er heel veel kijken bij een eventuele verhuizing. Sowieso moet je kijken naar het financiële plaatje. Hoeveel spaargeld moet je hebben? Op wat voor manier kun je jouw huidige hypotheek omzetten naar een nieuwe hypotheek? Moet je geld lenen? Zo kan ik nog wel even doorgaan. Toen Jim en ik 7,5 jaar geleden gingen samenwonen ging alles zoveel gemakkelijker. We zaten beiden nog in onze proeftijd want we waren pas net klaar met school. We gingen voor een nieuwbouwhuis dus van “Kosten Koper” was geen sprake. Tegenwoordig moet je veel eigen geld meenemen als je wilt verhuizen. Je moet natuurlijk zelf met spaargeld de kosten koper financieren. Dit is ongeveer 2,5% tot 3% van de koopsom dus reken maar uit: je moet bij een woning van 300.000 euro ongeveer 7.500 tot 9.000 euro hebben op je spaarrekening of hiervoor een lening afsluiten.

funda

Waarom verhuizen?

Nu vraag je je misschien af: waarom verhuizen als je een mooi huis hebt? Dat is een goede vraag. We zijn eigenlijk hartstikke tevreden over ons huis en zouden hier ook eigenlijk niet echt weg willen. Wellicht is het wel voor een aantal van jullie, met een nieuwbouwhuis, herkenbaar als ik zeg dat de tuinen van nieuwbouwwoningen echt enorm klein zijn. Onze tuin is ongeveer 6 bij 8 meter. Nu mijn zus een tuin heeft van ongeveer 5 voetbalvelden zie ik hoe enorm fijn het is voor kinderen als ze buitenruimte hebben. Een grotere tuin zou daarom wel echt heel fijn zijn. Ook hebben we geen extra kamertje over. Een ruimte om de was op te hangen of een speelkamer voor Jake en Jackie zou ook echt meer dan welkom zijn. En als we dan toch gaan verhuizen: dan zou ik ook echt een karakteristiek huis of boerderijtje willen!

Ons plan

Omdat zowel Jim als ik echt een enorm gat in ons hand hebben, is van spaargeld niet echt sprake. We houden het de komende jaren dus nog maar bij rondneuzen op Funda. Ondertussen gaan we op de achtergrond maar eens een spaarbuffer aanmaken. Helaas hebben wij ook private lease auto’s. Dit zorgt voor een BKR registratie waardoor je ook weer een lagere hypotheek kunt krijgen. Wij besparen nu flink op al onze uitgaven en proberen veel opzij te leggen. Hopelijk kan ik dan over 1,5 tot 2 jaar een blog schrijven vanuit ons nieuwe huis!

Fotocredit: Funda

Hebben jullie ook deze Funda binnenkijker gezien:
Funda Binnenkijker: Monumentaal herenhuis in Hoorn