Dat muziek een positief effect heeft op onze gemoedstoestand weten we inmiddels wel. Gewoon lekker swingen op een up tempo nummer, luisteren naar een gevoelig nummer met een tekst die je aanspreekt of gewoon een lekker muziekje op de achtergrond om extra sfeer te creëren. Het kan allemaal. Waar men vroeger 1 radio had (met stekker) om muziek te kunnen luisteren in huis, zijn de mogelijkheden tegenwoordig oneindig. In dit artikel gaan wij je inspireren op welke plekken jij in huis ook een geluidsinstallatie of bluetooth speaker wilt hebben!

Muziek in huis

Voordat we beginnen met de leukste en handigste plekken voor muziek in huis, lichten we eerst even toe hoe je dat het beste mogelijk kunt maken. Je kunt natuurlijk kiezen voor een mooie ingebouwde geluidsinstallatie, een geluidsinstallatie die je aansluit op je apparaat (zoals je smart TV) of je kiest voor een mobiele variant in de vorm van een bluetooth speaker. Zelf ben ik enorm fan van die laatste. Wanneer je je moet verplaatsen (je zit bijvoorbeeld in de tuin en het gaat plots regenen) kun je erg snel anticiperen en neem je de muziek gewoon mee.

Bluetooth speakers zijn er in allerlei vormen en groottes. Ik heb er bijvoorbeeld één die wat groter is en meer een vaste plaats in huis heeft, maar ik heb ook een kleine die ik bij wijze van met me meeneem tijdens het opvouwen van de was in het bijgebouw. Welke bluetooth speaker je ook kiest, zorg er wel voor dat je de beste bluetooth speaker kiest. Je wilt immers wel een mooi en zuiver geluid horen en je wilt ook niet dat het geluid telkens uit gaat wanneer je telefoon bijvoorbeeld net buiten bereik is. Waar je bijvoorbeeld naar kunt kijken bij het aanschaffen van je bluetooth speaker;

 • Zijn er nog meer verbindingsopties naast bluetooth?
 • Kun je de speaker koppelen aan andere speakers?
 • Hoe groot is de accuduur?
 • Is de speaker waterdicht?
 • Wat is het frequentiebereik?
 • Wat is het gewicht van de speaker?
 • Is het een mono-speaker, stereo-geluid of surroundsound?
 • Zit er een afstandsbediening bij?

De plaatsen in huis waar je muziek wilt kunnen horen

Dat uitgelegd hebbende, is het nu tijd om te kijken naar de plaatsen in huis waar je muziek wilt kunnen horen. Een aantal plaatsen spreken voor zich, aan andere had je wellicht zelf nog niet gedacht.

De woonkamer

We beginnen bij wellicht de belangrijkste plek in huis: je woonkamer. Heb je visite dan is het wel zo gezellig om een muziekje op de achtergrond te hebben. Je kunt natuurlijk muziek afspelen op verschillende manieren in je woonkamer. Je kunt simpelweg streamen via je TV, je home cinema set inzetten, een bluetooth speaker gebruiken of je bouwt een speakerset in.

Je keuken

Ook in de keuken wil je een muziekje. Bij de meeste is het dezelfde ruimte als de woonkamer en is het niet een aparte kamer. Ik dat geval heb je twee vliegen in één klap. Heb jij wel een aparte keuken? Zorg dan dat je er muziek kunt afspelen. Niet alleen gezellig tijdens het koken van die 5-sterren maaltijd, maar ook nog eens handig om alle geluiden van het apparatuur (afzuigkap, vaatwasser, oven etc.) te overrulen.

De badkamer

Zingen in de douche? Zeker, maar zorg er dan wel voor dat je een beetje maat kunt houden door mee te zingen met een tape. In de badkamer hangt veel vocht, dus let hierbij wel even op als je een geluidsinstallatie aanschaft.

muziek in huis afspelen

Eigenlijk overal

Er zijn eigenlijk nog veel meer ruimtes waar je muziek wilt kunnen horen in huis. Denk aan;

 • de waskamer
 • de sportkamer
 • je thuiswerkplek
 • het toilet (waarom ook niet?!)
 • de slaapkamer (voor extra romantiek)
 • de tuin