In de zomer word je lek gestoken door muggen. Gelukkig kennen we horrengaas, een fijnmazig gaas wat insecten tegenhoudt. Voor deuren en allerlei soorten ramen die open kunnen zijn er passende horren. Vooral in de nacht wel zo prettig; koele lucht binnen en insecten buiten.
Hor voor de deur
Voor overdag zijn er hordeuren. Het kan eenvoudig met een horgordijn, maar er zijn ook scharnierende of schuif hordeuren. Naast de min of meer normale deuren zijn er plissé hordeuren. De deur is in feite een rolgordijn die opvouwt bij het openen. Het materiaal bestaat uit geplisseerd gaas. Een andere optie lijkt op de meerkleurige slierten, maar worden hor lamellen genoemd. Het gaas is verzwaard met een coating zodat het gaas tegen een stootje kan. Deze methode is erg prettig met kinderen die regelmatig in- en uitlopen, maar komt ook uitermate van pas voor een huishouden met huisdieren.
Ook op vakantie
Het is natuurlijk ook prettig dat het vakantiehuis voorzien is van horren. Buiten zul je jezelf moeten beschermen met een juist smeersel, maar binnen moet ook het vakantieverblijf insectvrij zijn. Goede accommodatie aan stranden of bossen zijn dan ook voorzien van horren om muggenbeten te voorkomen.
Anti muggen middeltjes
Voor buiten is DEET eigenlijk de enige oplossing. DEET werkt als anti muggen middel. Hoe hoger de concentratie, hoe langer de werking is. Een hele grote klamboe boven het terras is ook een idee, maar wel een heel gedoe. Wierrook aansteken of lampen uitdoen helpt niet. Lavendel zou wel helpen. Muggen houden niet van de typische lavendelgeur. Voorkom ook dat er stilstaand water is in emmers, schalen en andere voorwerpen. Hier komen muggen maar al te graag op af.
Het is het vrouwtje
Er zijn zo’n 25 verschillende soorten muggen in Nederland. Daarvan zijn er maar enkelen die steken en waar je dus muggenbulten van krijgt. Uitsluitend de vrouwtjes steken of bijten mensen omwille van het eiwit in menselijk bloed. Muggenbulten zijn eigenlijk een reactie op de bijt en speeksel van de mug. Het lichaam maakt als tegenreactie histamine aan en dat zorgt voor de jeuk en zwelling.
Muggenbeten kunnen het best behandeld worden met een koel kompres of zalf met Aloë Vera of Calendula gebruiken. Het onderdrukt de jeuk en de zwelling zal binnen enkele dagen verdwijnen.