Wij kochten 8 jaar geleden een nieuwbouwhuis. Het was een zogenoemde “smartwoning”. Er was eigenlijk niets smart aan behalve dat we er een tablet bij kregen. De rest moesten we allemaal zelf regelen. Het was toen een hype om een smart home te kopen, maar eigenlijk heb je daar helemaal geen nieuwbouwhuis voor nodig. Tover jouw jaren ’30, jaren ’50 of wat voor huis dan ook om in een smart home!

Smart home realiseren

Zoals gezegd deel ik in deze blogpost hoe je eenvoudig jouw huis kunt omtoveren in een smart home. Je hoeft er slechts enkele dingen voor aan te schaffen en gelukkig zijn deze allemaal niet eens zo duur meer. Huisautomatisering is daarom voor iedereen toegankelijk geworden. Niet futuristisch, maar gewoon de luxe die je nodig hebt!

Stap 1: Smart verlichting

Gewoon vanuit je luie stoel een lamp aan doen. Dat wil toch iedereen!? Smart verlichting is daarom enorm populair. Je kunt geen woonprogramma op televisie volgen of de interieurontwerpers passen smart verlichting toe. De meest bekende smart verlichting is toch wel de Philips Hue. Hierbij kun je niet alleen je app gebruiken als schakelaar, je kunt ook de intensiteit en kleur van het licht bepalen. Ideaal! En Philips Hue gaat zelfs nog een stapje verder: je kunt het licht besturen met jouw stemgeluid! Hoe futuristisch is dat!? Met een Hue Bridge kun je eenvoudig meerdere Philips Hue lampen aan elkaar koppelen.

Stap 2: Smart apparatuur

Er zijn zoveel verschillende apparaten te koop die jouw woning kunnen omtoveren tot een smart home. Tegenwoordig kan bijna alles worden bediend met een app of afstandsbediening. Wij hebben bijvoorbeeld screens die we met een afstandsbediening open en dicht kunnen doen. Slimme deurbellen zijn ook echt een voorbeeld van slim apparatuur wat helemaal zijn opmars maakt. Gaat ’s avonds de deurbel en heb je geen zin om open te doen, dan kijk je eerst even op je app wie er voor de deur staat. Ook wanneer je niet thuis bent, weet je precies wie er bij je deur is geweest door de bewegingssensor. Ideaal dus ook tegen inbrekers!

Stap 3: Smart muziek

Last but not least – mijn persoonlijke favoriet – smart muziek! Muziek maakt mij persoonlijk heel erg gelukkig en hoe ontzettend tof is het dan als je muziek met je stem kunt bedienen. Wil je een nummer wat harder zetten? Dan vraag je dat gewoon! Smart speakers zijn eenvoudig met spraakcommando’s te bedienen. Daarnaast zien ze er ook nog eens interieurproof uit. Wat wil je nog meer?