Een tijdje terug deelde ik vol trots mijn nieuwe Espressomachine van Sage. Het is de Oracle Touch. Voor wie nog niet gegoogled heeft: dat apparaat is helaas niet al te goedkoop. Extra belangrijk dus om hem goed te onderhouden. Het ontkalken van je koffiemachine is daar een belangrijk onderdeel van. Maar hoe ontkalk je jouw koffiemachine nu eigenlijk het beste? Ik zocht het uit!

Koffiemachine ontkalken

De meeste apparaten geven via een indicatielampje of via een melding aan wanneer het tijd is om te ontkalken. Wanneer je een ouder apparaat hebt en dit niet het geval is, merk je het zelf ook al snel genoeg. De koffie zal anders smaken. Hoe vaak je jouw koffiemachine moet ontkalken is afhankelijk van je apparaat en de hoeveel koffie’s die je zet. Ikzelf drink maximaal 1 cappuccino per dag, dus ik hoef het slechts een aantal keer per jaar te doen.

Hoe ga je te werk?

  1. Vul het waterreservoir van je koffiemachine tot het maximum
  2. Voeg de ontkalker aan het water toe (je kunt kiezen voor tabletten of voor een vloeibare ontkalker
  3. Laat het apparaat in een bakje leeglopen, tot het helemaal leeg is.
koffiemachine ontkalken

Voorkomen is beter dan genezen

Een waterfilter garandeert zuiver water voor je koffie of thee. Daarnaast beschermt het je machine tegen kalk. Je zult merken dat de smaak van espresso wordt verbeterd en dat je een betere crèmelaag krijgt. Door de waterfilter zal er minder kalk komen waardoor de levensduur van je espresso machine wordt verlengd en je dus minder vaak je koffiemachine hoeft te ontkalken.

Kies niet zomaar random een waterfilter uit. Er zijn vele verschillende waterfilters. Bij Waterfilterwinkel.com kun je een waterfilter bestellen die specifiek voor jouw apparaat is. Zo heb ik bijvoorbeeld de Sage Claro Swiss Waterfilter nodig.

De beste cappuccino

Tot slot wil ik jullie nog wat tips meegeven voor het perfecte bakje cappuccino. Ik krijg namelijk altijd veel positieve reacties op mijn cappuccino’s. Hoewel mijn Latte Art nog niet ontwikkeld is, heb ik altijd wel het perfecte laagje schuim. Hoe jij dat ook kunt krijgen?

  • Gebruik volle melk (dit werkt echt beduidend beter, alhoewel het ook prima lukt met halfvolle melk want dit gebruik ik altijd)
  • Zorg ervoor dat zowel de opschuimkan als de melk goed koud is
  • De melk moet opgewarmd worden tot 65 graden celcius tijdens het opschuimen
  • Wals je kannetje voor je hem in gaat schenken. Hierdoor mixt de schuim met de melk en wordt hij beter opgenomen door de espresso