Ik was laatst bij een huis waar ze aan de ene kant van de tuin echt gras hadden en aan de andere kant van het wandelpad kunstgras. Laten we voorop stellen dat ik echt een mega grote fan ben van echt gras. Toen ik dit zag begon ik echter ook de voordelen van kunstgras in te zien. Dus kies jij na het lezen van deze blog voor echt gras of kunstgras?

Echt gras of kunstgras

De geur van pas gemaaid gras: heerlijk! Lekker liggen op een kleedje in het gras, dat is een droom die ik al langere tijd heb. Zoals ik al vaker met jullie gedeeld heb, beschikken wij helaas niet over een grote tuin. Dat grasveld moet dus nog even wachten tot we ooit een huis kopen met een grotere tuin. Ik heb altijd gedacht dat ik dan voor echt gras zou kiezen in plaats van kunstgras. Toch zijn mijn gedachtes hierin veranderd. Er zijn namelijk zoveel voordelen om voor een kunstgras tuin te gaan.

De voordelen van kunstgras

De voordelen van kunstgras laten ook meteen de nadelen zien van het echte gras. Ik ga daarom niet in op de nadelen van echt gras, maar deel juist de voordelen van kunstgras, waardoor je hier echt voor wilt kiezen:

Voordeel 1: Het gras is altijd groener

Het gras is altijd groener aan de overkant. Dat is bij echt gras zeker het geval. Al doe je nog zo je best om je gazon mooi van kleur te houden, met een beetje pech krijg je kale plekken of een bleke kleur. Laat staan als je in de zomermaanden je zwembadje wilt opzetten in de tuin. Wanneer je voor kunstgras kiest, heb je altijd een mooi groen veldje in de tuin.

kunstgras

Voordeel 2: Meer tijd om te liggen op het gras

Tja, mijn droom is dus vooral om te liggen op het gras. Wanneer ik het gras moet maaien en de kantjes moet knippen, ben ik daar al mijn vrije tijd mee kwijt. Je kunt dus veel beter voor kunstgras kiezen want dat is redelijk onderhoudsvrij. Geen onkruid verwijderen, niet maaien, niet sproeien en ga zo maar door.

Voordeel 3: In vele tinten verkrijgbaar

Wat mij altijd het meeste weerhield van kunstgras, is dat het soms erg nep lijkt. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Gelukkig is dat tegenwoordig vrij eenvoudig. Kunstgras is in vele tinten verkrijgbaar. Zo kun je voor verschillende hoogtes kiezen en voor verschillende gradaties “echtheid” van het kunstgras. Persoonlijk zou ik er altijd voor kiezen om het kunstgras te kiezen die het meest echt lijkt. Ik snap dat dit een flinke investering kan zijn, maar je wilt later ook geen spijt krijgen.

echt gras of kunstgras

Voordeel 4: Het milieu

Nou hoor ik je denken: echt gras is veel beter voor het milieu. Enigszins heb je daar natuurlijk wel gelijk in, dat zal ik niet ontkennen. Toch is kunstgras (ondanks dat het geproduceerd moet worden) niet eens zo slecht voor het milieu. Door de klimaatproblemen hoor je steeds vaker dat we zuinig met water moeten omgaan. Om je grasveldje een beetje groen te houden moet je erg veel sproeien. Zonde van al dat kostbare water in deze tijd. Bij kunstgras hoef je natuurlijk niet te sproeien. In de zomermaanden is het advies bij echt gras: 3x per week 2 uur lang sproeien. Je kunt wel uitrekenen dat je dan veel water verspild!

Fotocredits: @huizedop @bykaar

En… kies jij voor echt gras of kunstgras?

Heb jij ook de volgende blogs al gelezen:
Tuin betegelen? Lees deze 6 tips!
4 planten die niet mogen ontbreken in jouw tuin!