Niets zo lelijk dan een rommelige keuken vind ik. Het is ook helemaal niet praktisch. Wil je eindelijk beginnen aan het koken van een 6 gangen diner, moet je eerst alles bij elkaar zoeken en al het onnodige opbergen. Dat kan anders! Je keuken ordenen wordt met deze 15 tips een eitje!

Keuken ordenen

De één heeft een leeg werkblad en kan direct aan de slag. De ander wil juist wel wat gezelligheid in de keuken en heeft daarom allerlei benodigheden en accessoires uitgestald op het keukenblad. Voor beide is natuurlijk iets te zeggen. Door goed te ordenen kun je het zowel gezellig als praktisch houden. Ga daarom snel aan de slag met deze 10 tips!

Tip 1: Kruidenrekje

Om lekker te kunnen koken zijn ze onmisbaar: kruiden. Je hebt er waarschijnlijk enorm veel potjes van staan in je keuken. Toch moet je altijd eerst dertig potjes in je handen nemen, voordat je uiteindelijk diegene had die je nodig had. Kies daarom voor een mooi kruidenrek. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en vormen. Ga jij voor een draaiplateau of juist voor een trapje? De keuze is aan jou. Bonustip: kies voor een variant waarbij ook glazen potjes zitten. Zo kun je de kruiden overhevelen en krijgt het kruidenrek zeker geen rommelige uitstraling doordat je verschillende kleuren en vormen potjes hebt staan in het rek.

kruidenrekje

Tip 2: Gebruik anti slip matjes in je lades

Waarschijnlijk heel herkenbaar als ik zeg dat ik weleens de lade opentrek en mijn glazen door de lade alle kanten op schuiven. Heb je het nog zo netjes opgeruimd, kun je weer opnieuw beginnen. Ik kocht daarom een tijde geleden anti slip matjes voor in de lades. Ideaal! Je hebt ze al kant-en-klaar op maat, maar je kunt ook een grote rol aanschaffen en ze zelf op maat knippen.

Tip 3: Ruim je bestek la op

Je bestek la is waarschijnlijk één van de rommeligste lades in de keuken. Ruim daarom de la eens op. Zorg ervoor dat je één bestekset hebt (dus niet allerlei soorten door elkaar) en overweeg eens wat je echt gebruikt. Waarschijnlijk gebruik je die garde één keer in het half jaar, dus die hoeft echt niet bij je normale bestek te liggen.

Tip 4: Ontspullen

Om nog even door te gaan op die onnodige producten… daar ligt je keuken waarschijnlijk vol mee. Wat heb je nou echt nodig? En dan bedoel ik ook echt nodig, niet wat handig is. Die appelboor, die aardappelpers, die mangosnijder, die ananassnijder, die kerstmok, die tapasbakjes die je laatst bij de supermarkt kreeg… moet ik nog even doorgaan? Weg ermee!

Tip 5: Investeer in een Kokend water kraan

Het is bij mij één van mijn beste aankopen ooit: een kokend water kraan. Je eitje is binnen enkele minuten gekookt, je hoeft niet te wachten tot het water voor je rijst eindelijk kookt en er staat geen lelijke waterkoker op het aanrecht. Minder spullen en wel zo praktisch! Benieuwd of een kokend water kraan of een waterkoker voordeliger is in verbruik? Dat lees je hier.

Tip 6: Koop hangende draadmandjes

Je pannenlappen liggen waarschijnlijk door je keukenkastjes verspreid en je bent ook minutenlang aan het zoeken naar een nieuwe theedoek. Koop daarom hangende draadmandjes. Hierdoor maak je een extra verdieping in je keukenkastjes. Zo kunnen die stapels ook niet meer zo snel omvallen!

Tip 7: Gebruik ladeverdelers

Er zijn enorm veel handige snufjes te koop om je keuken te ordenen. Zo ook een ladeverdeler. Zo kun je pannen verticaal neerzetten en ook de deksels. Ze beschadigen zo minder snel en het zorgt er ook nog eens voor dat je sneller kunt werken in de keuken, want je hoeft niet die hele stapel pannen te pakken wanneer je de onderste nodig hebt.

Tip 8: Maak je voorraad zichtbaar

Zelf ben ik de voorraadkast gaan opruimen. Hier heb ik vooral gebruik gemaakt van glazen potten of kunststof bakken. Hierdoor kun je in een oogopslag zien wat voor voorraad je nog hebt. Je kunt werkelijk alles overhevelen in mooie potten. Hagelslag, pasta, vaatwastabletten en ga zo maar door. Ook in de keukenkastjes kun je dit toepassen!

keuken ordenen tips

Tip 9: Groepeer op het aanrecht

In de interieurstyling werkt het zo, maar ook in de keuken. Groepeer benodigheden op het aanrecht. Zet een mooie houten pot vol met pollepels naast een aantal mooie houten snijplanken. Verspreid ze dus niet over het hele aanrecht, maar groepeer. Wil je toch het aanrecht leeg houden? Dan kun je er ook voor kiezen een mooie plank op te hangen aan de muur. Hierdoor groepeer je ook benodigdheden op één zichtbare plek.

Tip 10: Ruim op en maak schoon

De laatste tip is voor de hand liggend, maar wel heel belangrijk. Ruim gewoon je spullen op in de keuken. Zet niet uit gemak dat bakje van de yoghurt op het aanrecht, maar neem even de moeite om deze in de vaatwasser te zetten. Het zijn allemaal dingen die je jezelf moet aanwennen. Dat geeft een hoop rust!