Een vijver is een absolute verrijking van de tuin. Hiermee creëer je niet alleen een natuurlijke uitstraling, maar geniet je ook nog eens van een intense luxe en een prachtig uitzicht wanneer jij in je tuin aan het ontspannen bent. Bovendien is het ook nog eens de ultieme droom van iedere visliefhebber. Hoe mooi is het om vissen in eigen tuin te kunnen houden? 

Dat klinkt allemaal fantastisch, maar een vijver brengt wel wat werk met zich mee. Om van al dat moois te kunnen genieten, is goed onderhoud namelijk noodzaak. Maar hoe houd je een vijver mooi helder? Met de juiste producten en kennis kom je gelukkig al een heel eind. In dit artikel geven we drie tips om je op weg te helpen. 

1. Zorg voor een goede vijverfilter 

Een goed filter is onmisbaar om het vijverwater schoon en helder te houden. Het is echter wel van belang dat je voor de juiste filter kiest. Een drukfilter vijver is bijvoorbeeld uitermate geschikt om vijvers te filteren en schoon te houden in combinatie met je vijverpomp. Uiteraard zijn er ook andere filtermogelijkheden en kun je ook voor een compleet filtersysteem kiezen. Daarom is het belangrijk dat je je van tevoren inleest in wat voor filter jij precies nodig hebt. Vraag eventueel om advies aan onze vijverspecialist!. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt en is de basis voor een heldere vijver alvast gelegd. 

Naast een goed filter is het ook belangrijk dat deze op de juiste manier gereinigd en onderhouden wordt. Besteed hier voldoende aandacht aan.

 2. Kies met zorg nieuwe vissen uit 

Een vijver is natuurlijk niet compleet zonder vissen. Besef echter goed dat sommige vissoorten meer werk en onderhoud nodig hebben dan andere. Zo zijn er vissen die er om bekend staan dat zij de bodem omwroeten en hierdoor het water sneller bevuilen, zoals koikarpers. Daarom is het belangrijk dat je nieuwe vissen met zorg uitkiest en van tevoren checkt wat hun kenmerken zijn en wat hun voor- en nadelen zijn.

vijver helder houden

3. Meer zuurstofplanten 

Waterplanten helpen voor een betere biologische balans in het water. Zo zorgen ze er bijvoorbeeld voor dat er minder algen ontstaan. Merk je dus dat het water snel troebel wordt of heb je toch wel wat last van algengroei? Dan is het slim om wat extra zuurstofplanten in de vijver te plaatsen. Je merkt vanzelf het verschil. 

Algengroei kan ook andere oorzaken hebben. Er zijn testsets om de waterkwaliteit te testen en te meten wat er aan je vijverwater niet goed is. Daarna kun je eventueel bacteriën of andere waterconditioners toevoegen om de waterkwaliteit weer op orde te brengen.