Toen wij laatst onze tuin aan het opknappen waren hebben wij ervoor gekozen om de gevel ook te voorzien van een likje verf.  Je gevel zelf verven is niet zo’n lastig klusje maar met het volgende stappenplan wordt het echt een eitje: 

Benodigdheden: 

  • Rol steigers
  • Schilderstape 
  • Rollers
  • Kwasten
  • Muurverf voor buiten
  • Rollerstok
  • Staalborstel 
  • Eventueel voegsel en muurvuller
gevel zelf verven

Stap 1: muurverf kiezen 

Kies als eerste je muurverf. Het beste kun je kiezen voor acryl gevelverf. Ik had die van een huismerk van een bouwmarkt en die voldeed prima! Kijk voor de kleur wel even wat toegestaan is.  Wanneer je een koopwoning hebt is veel toegestaan, maar beter informeer je je van te voren goed voordat je het over moet schilderen omdat het niet voldoet aan de regels.  

Stap 2: voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk! Dat geldt voor dit klusje ook zeker. Verwijder zaken die in de weg staan of hangen (zoals bijvoorbeeld luiken). Plak vervolgens alles goed af met schilderstape. Je wilt je kozijnen immers niet mee verven. Ook regenpijpen moet je wellicht even afplakken. Of kies ervoor om deze in dezelfde kleur te verven zodat deze niet meer zo opvalt.  Ga je een gevel zelf verven met meerdere verdiepingen dan moet je ook een rolsteiger gebruiken. Op die manier kun je op je gemak de verdieping verven. 

Stap 3: opknappen 

Is je gevel beschadigd dan is dit de uitgelezen kans om hem meteen op te knappen.  Gebruik muurvullers om scheuren op te vullen en voeg op plekken waar het voegsel los is gelaten. Is dit niet het geval dan kun je gewoon gelijk door naar de volgende stap! 

Stap 4: reinig je muur

Je gevel moet goed schoon zijn voordat je begint met verven. Reinig daarom je muur goed! Gebruik bleekwater (50% bleek,  50% water) om eventuele mos en groenvorming te verwijderen. Gebruik ook een staalborstel om hardnekkig vuil te verwijderen.  Je kunt eventueel ook aan de slag met een hogedrukreiniger.  

Stap 5: ondergrond 

Afhankelijk van je bestaande gevel kun je de muur nu behandelen met grondverf of primer. Wij gebruikten een grondverf maar zoals ik al zei: kijk even goed wat er nu op je gevel zit! Google even en je krijgt hierover voldoende informatie.

Stap 6: verven

Dan kan het echte schilderwerk beginnen.  Je kunt kiezen voor een buitenplint. Dit is een donkere kleur verf die je aanbrengt op de onderste stenen om modderspatten te voorkomen.  Wij hebben dit ook aan de gevel aan de voorkant van ons huis. Wanneer je daarvoor kiest laat je de onderste stenen vrij en verf je deze als laatste in een donkere kleur.  Begin vind het verven met de randen van de gevel. Dit doe je met een kwast. Vervolgens ga je aan de gang met de roller. Gebruik de rollerstok voor hoogtes waar je niet handig bij kunt.  Verf van links naar rechts en boven naar beneden en maak daarbij denkbeeldige blokken van 1m2. Laat de blokken met elkaar overlappen. 

zwart huis
witte gevel

Hebben jullie de volgende blogs ook al gelezen: 
Stap voor stap: je muur schilderen
Huis schoonmaken in 60 minuten

Fotocredits: interieur-inrichting.net, zimmo.be, @vier-het-thuis