Hoewel ik zelf altijd zeg: “een muurtje heb je zo weer over geverfd” komt er stiekem toch altijd best veel kijken bij dit klusje. Ik bedacht me daarom dat het wellicht handig is een soort stappenplan te maken voor wanneer je muren gaat schilderen.  Een muur schilderen was nog nooit zo makkelijk geweest!

Muur schilderen

Uiteraard moet je eerst bedenken welke muur je wilt verven en in welke kleur.  Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel testers beschikbaar waardoor je gemakkelijk kunt zien hoe de kleur uitvalt op jouw muur en in jouw huis.  Ook handig als je twijfelt tussen verschillende kleuren. Ga je iets anders verven dan muren dan moet je ook even goed kijken wat voor lak of verf geschikt is.  Wanneer je bijvoorbeeld je trap gaat verven is trappenlak van Cetabever een hele goede oplossing.  

Voorbereiding

Je ziet hem waarschijnlijk al een beetje aankomen: afplakken. Zelf vind ik dat 1 van de vervelendste klusjes en dit laat ik meestal ook door Jim doen onder het mom dat ik “het niet zo goed kan“. Ik kan het natuurlijk wel maar mannen gebruiken ook al eeuwenlang dat smoesje voor allerlei huishoudelijke klusjes zoals de was doen of koken, dus waarom zouden wij deze smoes er ook niet eens ingooien. Steek veel tijd in het afplakken: hoe beter je het doet, des te strakker het resultaat. Handig is ook tape voor plinten waar meteen een afdekzeil aan vastzit. Zo heb je de grond ook meteen afgedekt.  Ga je een lambrisering verven dan moet je er ook even een waterpas bij pakken zodat de lijn echt strak en recht is. Leg je gezicht tegen de muur en kijk “langs de lijn”. Vaak zitten er toch nog wat heuvels in die je er even uit moet halen.  

Dan komt het voorbehandelen van de muur. Natuurlijk moet je hem vuil en vetvrij maken. Kijk ook even wat voor ondergrond het is.  In sommige gevallen heb je een primer nodig. Zorg ten alle tijden dat je muur glad is. Vul gaatjes (van bijvoorbeeld je posterwand) netjes op. Je kunt later altijd weer nieuwe gaten maken hihi.  

muur schilderen

Het verven

De tips voor het verven heb je waarschijnlijk al vaker gelezen dus die houd ik kort.  Verf eerst alle hoeken en randen met een kwast. Werk vervolgens met de roller van links naar rechts.  Ga met je roller van het midden van de muur naar boven om hem vervolgens meteen door naar beneden te laten glijden. Zorg dat je telkens een klein beetje overlap hebt zo krijg je een egaal geheel!

lambrisering verven

Afronden

Haal de tape weg op het moment dat de verf nog nat is.  Moet je nog een tweede laag verven dan is het handig de kwasten en rollers te bewaren in een afgesloten plastic zak zoals een vuilniszak. Ben je helemaal klaar dan moet je ze grondig reinigen met water. Het lijkt soms een rotklusje maar het hoort er nou eenmaal bij dus gewoon gaan met die banaan. Je moet maar zo denken dat het je de volgende keer weer tijd scheelt in de voorbereiding als je weer nieuwe kwasten moet kopen. Milieutechnisch gezien is het trouwens beter om kwasten en rollers gewoon weg te gooien want dat is minder belastend voor het milieu dan het wegspoelen van verfresten door de gootsteen.  

Gaan jullie binnenkort ook een muur schilderen?