Zelf vind ik niets leuker dan huizen bezichtigen als je verhuisplannen hebt. Urenlang op Funda ronddwalen is ook leuk, maar niets geeft een beter beeld van een woning dan wanneer je er daadwerkelijk doorheen loopt. Toch kan een huis bezichtigen ook wel overweldigend zijn. Je hebt vele eerste indrukken en je wilt ook met de juiste informatie terugkomen. Zeker gezien de concurrentie tegenwoordig op de huizenmarkt. Om de juiste informatie te vergaren, moet je simpelweg de juiste vragen stellen aan de verkoopmakelaar. En laten we daar nu net een handig lijstje voor je hebben!

Huis bezichtigen

Waar je vroeger nog weleens opdringerige verkoopmakelaars tegen kon komen, zijn ze tegenwoordig juist behulpzaam en willen ze niet alleen de verkopende partij, maar ook jullie als potentiële kopers, helpen. Zelf heb ik bijvoorbeeld positieve ervaringen met Rijndelta makelaars. Zij geven eerlijk en duidelijk advies over de woning, waardoor de kopers blij zijn met hun nieuwe woning en verkopers hun huis op een eerlijke manier verkopen. Juist doordat verkoopmakelaars zo behulpzaam en eerlijk zijn tegenwoordig, zijn ze dé persoon om goede vragen aan te stellen tijdens een bezichtiging. Welke vragen dat zijn? Zie ze hieronder;

1. Hoelang staat het huis al te koop? 

Een belangrijke vraag die eigenlijk antwoord kan geven op vele andere vragen. Staat het huis – in de huidige huizenmarkt – bijvoorbeeld al vrij lang te koop, dan kan dit wijzen op problemen waarom anderen het huis afgewezen hebben. Je kunt dan net iets kritischer naar het huis kijken, maar bijvoorbeeld ook een bouwtechnische keuring laten doen. Ook geeft de antwoord op deze vraag een kijkje in de concurrentie. Let op: de plaatsingsdatum op Funda is niet altijd de startdatum van de verkoop van de woning.

2. Heeft de verkoper al een andere woning?

Als de verkoper al een andere woning heeft, weet je dat deze persoon of personen het huis graag verkopen. Op dubbele lasten zit namelijk niemand te wachten. Je zou dan door kunnen vragen, wanneer zij het nieuwe huis gaan betreden en dus ook de verwachting is van de overdracht van het huidige huis. Hebben ze bijvoorbeeld een nieuwbouwhuis gekocht, dan kan het zomaar zijn dat jij ook nog ruim een jaar moet wachten tot je deze woning kan betrekken.

3. Waarom wordt de woning verkocht? 

Ook deze vraag geeft antwoord op vele vragen. Gaan de bewoners bijvoorbeeld scheiden? Dat geeft waarschijnlijk ook aan dat de bewoners niet al te lang in de huidige situatie willen blijven en ze de woning ook sneller willen verkopen. Wellicht was er wel een conflict met de buren. Ook dan is dit handig om hiervan op de hoogte te zijn. 

huis bezichtigen vragen

4. Zijn er veel geïnteresseerden?  

Om een beeld van de concurrentie te krijgen, kun je natuurlijk ook gewoon op de man af vragen of er veel geïnteresseerden zijn voor de woning. Laat je vooral niet opjagen en maak geen overhaaste beslissingen, maar soms zorgt twijfelen er ook alleen maar voor dat je steeds misgrijpt. 

5. Hoelang hebben de huidige bewoners hier gewoond?

Dit geeft een goed beeld van eventuele problemen met het huis of met de buurt. Wanneer bewoners bijvoorbeeld na een half jaar al willen verhuizen, is er blijkbaar toch iets wat niet aan hun verwachtingen voldeed. 

6. Hoe is de buurt?

Zelf heb je je wellicht al een beetje verdiept in de buurt. Toch is het belangrijk ook aan de verkoopmakelaar deze vraag te stellen. Hij heeft hier voor de verkoop zeker over nagedacht en ook onderzoek naar gedaan. Hij kan je dus precies de plus- en minpunten vertellen van de buurt. Heeft de buurt bijvoorbeeld een leuke buurtvereniging die regelmatig leuke evenementen organiseert? Dat soort zaken kun je vaak zelf niet online vinden. 

7. Hoeveel geld ben je ongeveer kwijt aan maandlasten voor o.a. gas en licht? 

De laatste, maar niet onbelangrijkste, vraag. Gelukkig is het tegenwoordig verplicht een energielabel te hebben. Dat geeft al globaal een overzicht van hoe hoog de maandlasten zullen zijn. Gezien de huidige energie- en gas kosten, is het niet zo’n gekke vraag om eens te informeren naar de maandlasten van de huidige bewoners. Je weet dan wel waar je rekening mee moet houden.