Heb jij een lege wand in huis die je echt heel erg graag wilt opleuken? Kies dan eens voor een gallery wall. Ik geef je tips om tot de perfecte gallery wall te komen. 

Gallery wall

Allereerst een korte introductie mocht je nog niet bekend zijn met het fenomeen “gallery wall” of ook wel posterwall. Het is eigenlijk gewoon een gedeelte van je muur vol met allerlei lijsten met daarin posters. Deze lijsten vormen dan samen één geheel waardoor het gezien wordt als 1 wanddecoratie. Het is helemaal trendy en als je even zoekt op Instagram of Pinterest op Gallery Wall word je vast en zeker net zo verliefd als ik! 

Tip: Wil jij wel allerlei lijsten ophangen, maar maak je liever niet zoveel gaten in de muur? Kies dan voor een rail aan de muur of het plafond. Zo kun je heel eenvoudig je muurdecoratie af en toe wisselen. 

gallery wall

Maak een opzet 

Ga nou niet zomaar posters en lijsten bestellen zonder na te denken. Maak eerst een plan. Waar komt de gallery wall? Hoe groot wil je de gallery wall? Dat soort zaken zijn belangrijk bij het maken van keuzes. Mijn persoonlijke ervaring is wel: kies liever te groot dan te klein. Je gallery wall mag best wel een eyecatcher worden en stiekem zijn lege wanden nog best wel groot dus je wilt niet dat je gallery wall alsnog wegvalt in een groot wit vlak. 

art wall

Wil je zeker zijn dat je de juiste afmetingen kiest? Maak dan sjablonen met A4 velletjes. Plak deze aan elkaar tot de juiste afmetingen en hang ze eens op. Google ook eens naar Gallery Wall Templates.

Kies de mooiste fotolijsten 

Hoewel iedereen vaak begint bij het uitkiezen van de mooiste posters, is het vinden van mooie fotolijsten ook erg belangrijk bij het creëren van je perfecte gallery wall. Bij Your Decoration vind je fotolijsten in allerlei maten en kleuren. Je kunt natuurlijk kiezen voor dezelfde kleur voor alle lijsten maar je kunt jouw gallery wall ook een speels effect geven door verschillende kleuren te gebruiken. Zo heb ik bijvoorbeeld houtkleurig gecombineerd met zwart. 

Posters uitkiezen 

Nu komt het allerleukste gedeelte: het uitkiezen van de posters. De keuze is tegenwoordig enorm dus zoek een beetje naar wat voor gallery wall je wilt creëren. Probeer ook een rode draad door de posters en prints te krijgen. Natuurlijk mogen ze helemaal los van elkaar staan, maar je wilt geen onsamenhangend geheel. Zoals ik al eens deelde, kun je ook voordelig met een hele goede printer zelf je posters uitprinten. Ik moet hierbij wel meteen zeggen dat posters online helemaal niet zo duur zijn. Daarnaast kun je natuurlijk niet alle maten zelf printen. Kort gezegd: je kunt het doen, maar ik zou het niet echt aanbevelen. 

schilderijen ophangen

Je vind online (bijvoorbeeld bij Your Decoration) allerlei thema’s met posters. Ook daar kun je eens doorheen scrollen om te kijken welk thema bij jou past. Op Jake zijn kamer heb ik bijvoorbeeld gekozen voor Dinoposters terwijl ik beneden uitsluitend zwart wit posters kies. 

Alles ophangen

Zoals ik al als tip meegaf kun je kiezen voor een ophangsysteem. Heel handig als je wilt afwisselen met verschillende lijsten en met verschillende composities. Mocht je nou wel gewoon gaten in de muur willen slaan, doe dit dan bedachtzaam. Teken het geheel goed uit en gebruik ook hiervoor je gemaakte sjablonen. Zorg ervoor dat alle lijsten ongeveer even ver van elkaar afhangen (bijvoorbeeld 5 cm tussen alle lijsten). Leg voor de zekerheid ook alle lijsten met posters daarin op de grond om te kijken welke posters je naast elkaar wilt hangen. Vervolgens even uittekenen op de muur en ophangen maar!

Bekijk ook eens hoe je met Neon Lampen je art wall kunt versterken!