Met de huidige gas- en energiekosten is het belangrijk dat je bespaart waar mogelijk. Je wilt immers niet je gehele salaris storten naar de energieleverancier. Maar hoe weet je nou precies waar je op kunt besparen? Hoe kun je weten hoeveel stroom een apparaat gebruikt? Op zulke vragen geef ik in dit artikel antwoord!
Stroomverbruik van elektrische apparaten
Gelukkig is daar een gadget die je kan helpen bij het inzien van het stroomverbruik van een elektrisch apparaat: de energiemeter. Het is een apparaatje waarmee je gemakkelijk het energieverbruik van verschillende apparaten kunt meten. Je plaatst hem in het stopcontact en vervolgens plaats je de stekker van je elektrische apparaat er in. Vervolgens kun je aflezen wat het verbruik is. Dit maakt je erg bewust en zorgt ervoor dat je sommige “stroomvreters” wellicht minder vaak gaat gebruiken.
Natuurlijk kun je dit in het begin doen voor elk apparaat en kun je het ergens opschrijven. Als reminder voor jezelf. Je kunt natuurlijk ook een slimme energiemeter gebruiken. Deze telt het verbruik van alle apparaten samen op. Wil je nu een aantal apparaten bij elkaar optellen, dan kun je ook gebruik maken van een stekkerdoos in de energiemeter. Je krijgt dan de optelsom van alle apparaten aangesloten op de stekkerdoos te zien. Het is een leuke gadget om zo nu en dan eens te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld testen wat het verschil is tussen een wasje draaien op 40 graden of een wasje draaien op 60 graden.
Stroomverbruik per apparaat
Ben je nou niet zo van de gadgets? Dan kun je natuurlijk ook oldskool zelf aan het rekenen. Je kunt de meeste apparaten online opzoeken en zo vind je het verbruik. Om dan vervolgens te rekenen wat het jaarlijkse energieverbruik van het apparaat is gebruik je de volgende formule;
Aantal uur per dag in gebruik x aantal dagen per jaar in gebruik x vermogen apparaat in Watt/1000
Om alvast een idee te krijgen
Om het exacte verbruik te weten te komen gebruik je dus zo’n energiemeter. Om je alvast een beetje een idee te geven van het verbruik van verschillende soorten apparaten hieronder een overzicht;
Koelkast met losse vriezer – 520 kWh per jaar = 390 euro
Verlichting – 390 kWh per jaar = 293 euro
Televisie en geluidsapparatuur – 350 kWh per jaar = 263 euro
Wasdroger – 300 kWh per jaar = 225 euro
CV-ketel – 280 kWh per jaar = 210 euro
Vaatwasser – 240 kWh per jaar = 180 euro
Wasmachine – 140 kWh per jaar = 105 euro
* Uitgaande van de gemiddelde kWh prijs van 0,75 euro in Januari 2023
Met deze cijfers weet je een beetje hoeveel stroom een apparaat verbruikt en droog je wellicht een keer vaker een wasje aan een waslijn in plaats van in de wasdroger.