Wil je een nieuwe tuinpoort uitkiezen? Mooi, dat is zeker een ware upgrade van je buitenruimte! Er komt natuurlijk wel het een en ander kijken bij het kiezen van de juiste tuinpoort, die uitstekend bij jouw tuin past. We delen onze handige tips: zó pak je dat aan!

Tuinpoort van een goede kwaliteit

Allereerst is het bij een tuinpoort kopen belangrijk om voor kwaliteit te gaan. Je wilt immers dat de poort jarenlang meegaat: het materiaal moet wel tegen een stootje kunnen. Met een goede en stevige tuinpoort kun je weer vooruit en ben je verzekerd van een lange levensduur. Zo is bestendigheid tegen roest of vervaging belangrijk: je kunt maar beter voor een poort kiezen waarbij dit is meegenomen in het ontwerp.

Het doel van jouw tuinpoort

Vervolgens is het zaak om na te denken over het doel van je tuinpoort. Laten we vooropstellen: de poort is er natuurlijk om doorheen te kunnen, om de entree te vormen tussen de ‘publieke ruimte’ en jouw persoonlijke levenssfeer. Maar daar komt nog bij: hoe manoeuvreer je je door je poort? Er wordt veelal gekozen voor een looppoort: dit is het meest gebruikelijke ontwerp om voor te gaan in je tuin. Wil je echter ook met je auto door de poort kunnen? Dan zijn inrijpoorten een betere optie: geen punt om met je auto gewoon je terrein te betreden. Je kunt een inrijpoort zelfs van zo’n formaat laten plaatsen, dat er ook grote voertuigen doorheen kunnen. Het is maar net wat wenselijk is! Met de tuinpoorten van MTHekwerken.nl heb je een ruim aanbod om uit te kiezen: zo kom je tot jouw ideale poort in je tuin.

Wat is de beste afmeting van je tuinpoort?

De gewenste grootte van je tuinpoort is per situatie verschillend. Zo varieert dit bijvoorbeeld tussen een looppoort en een inrijpoort. Maar ook per specifieke soort poort is de afmeting iets om in overweging te nemen. Dat zit ‘m in de breedte van de poort: hoeveel ruimte is er vrij op jouw terrein voor het hek en de poort? Daar kun je de breedte goed op afstemmen. Denk ook hier weer aan je wensen: als je door je looppoort ook je fiets aan de hand wilt kunnen hebben, is het wel zo fijn als dat makkelijk past. Ook de hoogte van je poort telt zeker mee! Hoe hoger je tuinpoort is, hoe minder snel een ongewenste gast er overheen kan stappen. Verder zorgt een hogere poort in combinatie met een hoger hekwerk voor meer privacy. Absoluut iets om mee te nemen als je dat belangrijk vindt!

Welke kant draait de tuinpoort open?

We gaan over naar de praktische inrichting van je tuinpoort: naar welke kant draait de tuinpoort open? Dit is ook weer afhankelijk van de indeling van jouw tuin. Als de poort dicht in de buurt van een drukke straat staat, is het meestal fijner om ‘m richting je woning open te laten draaien. Zo ben je immers sneller weg bij het verkeer. Staat de poort wat verder van de weg af, dan is het bijvoorbeeld maar net wat mooier staat bij jouw tuin. Als achter het hek al direct planten staan, kun je ervoor kiezen om het hek juist richting je erf open te laten draaien. Bedenk ook hier weer wat je het handigst vindt als je door je poort komt – alle details tellen mee om tot jouw perfecte tuinpoort te komen.