Je ziet ze steeds vaker terugkomen: zwarte kranen in de badkamer. Dat is ook niet gek. Ze zijn trendy, maar ook tijdloos en ze passen in vrijwel elke badkamer. Ik geef je een flinke dosis inspiratie in deze blog, maar deel ook meteen wat praktische schoonmaaktips!

Zwarte kranen

In woonprogramma’s op TV, in interieurtijdschriften, op Instagram… je ziet steeds vaker zwarte kranen in de keuken of badkamer. Zelf ben ik er ook helemaal verliefd op en ik vermoed dan ook dat we in ons nieuwe huis ooit de badkamer wel aan gaan pakken en dat deze dan ook zwarte kranen krijgt. Zwarte kranen zijn er in heel veel designs en soorten tegenwoordig. Dat is handig want zo kun je al je kranen in je badkamer vervangen. Kies voor een mooie zwarte badkraan (ik vind zo’n hoge heel mooi) en douchekraan met bijpassende thermostaatkraan. Kies dus niet meer voor een chroom of RVS kraan, maar geef je badkamer een stoere en industriële uitstraling. 

bauer badkraan

Mat zwart combineren in de badkamer

Zoals ik al in de inleiding aangaf, kun je mat zwarte kranen perfect combineren in allerlei stijlen badkamers. Hierboven zie je bijvoorbeeld een rustieke badkamer met een echt spa gevoel. Zwart is perfect te combineren met natuurlijke materialen zoals natuursteen. 

zwarte badkamer

Ook kun je jouw badkamer een botanische uitstraling geven door het zwart juist te combineren met hout. Wist je dat de meeste planten het ook super goed doen in de badkamer doordat het daar zo vochtig is?! Zet je badkamer dus vol met planten voor een jungle badkamer. Ook daar passen zwarte kranen beter bij dan een glimmende chroom kraan. 

In een moderne badkamer kun je de zwarte kranen juist weer goed combineren met strakke witte tegels. Kies bijvoorbeeld eens voor wit marmer op de muren of combineer de kranen met leuke hexagon tegels. 

zwarte kranen
zwarte kraan

Eyecatcher of blenden?

Je kunt ervoor zorgen dat de zwarte kranen mooi “blenden” in de badkamer of maak er juist een eyecatcher van. Wanneer je ze wilt blenden moet je zorgen dat het zwart terugkomt in meerdere items in de badkamer. Kies bijvoorbeeld voor zwarte zeeppompjes op de wastafel en hang zwarte gastendoekjes op. Ook kun je kiezen voor een zwarte douchewand. Dat is een glazen douchewand met een zwart raster (eigenlijk hetzelfde als de stalen deuren die je steeds vaker voorbij ziet komen in interieurs). Deze matcht perfect bij je kranen!

zwarte douchekranen

Zwarte kranen schoonmaken

Oké, nu je inmiddels waarschijnlijk net zo enthousiast bent geworden als dat ik ben over zwarte kranen, is het ook belangrijk even eerlijk te zijn. We hebben allemaal wel van die vervelende kalkaanslag in de badkamer. Bij zwarte kranen zie je dit natuurlijk veel beter dan bij chroom of RVS. Het is daarom belangrijk om je badkamer goed schoon te houden/maken. Er is één simpele truc die ik wil delen: koop een waterontharder!

Een waterontharder laat de hoeveelheid kalk in je water flink dalen. Dit scheelt natuurlijk enorm veel tijdens het schoonmaken van de badkamer, maar daarnaast biedt het nog een aantal extra voordelen. Het zachtere water is namelijk ook een stuk beter voor je vaatwasser en wasmachine. Het verbruik van deze apparaten daalt hiermee flink en de apparaten gaan ook nog eens langer mee. Die waterontharder heb je daarom zo terug verdiend! 

Fotocredits: @manieke @binnenkijkenbij.c @myrt__, Douche Concurrent